SIJALICA JE LUKSUZ U SRPSKIM SELIMA OKO GLINE, PODOVI ZEMLJANI, A PUTA NEMA - Da znam da bih odmah umrla, skočila bih tu dole

Novosti online

01. 01. 2021. u 17:51

СИЈАЛИЦА ЈЕ ЛУКСУЗ У СРПСКИМ СЕЛИМА ОКО ГЛИНЕ, ПОДОВИ ЗЕМЉАНИ, А ПУТА НЕМА - Да знам да бих одмах умрла, скочила бих ту доле

Foto: 24 sata printskrin

U DONJEM Klasniću (prema popisu iz 1991. godine u selu je živelo 97% Srba) na Baniji, preciznije u zaseoku Listovača živi baka LJuba Obradović, stanovnik EU bez struje.

Do nje se može doći samo preko razrovane livade, jer ni poljskog puta nema, a asfalt je misaona imenica.

Stare kuće propadaju, a šipražje polako prekriva čitav kraj. Samo u jednoj od tih kuća još neko živi. Baka LJuba Obradović ima 98 godina. 

Donedavno je baka LJuba živela bez struje, ali je nakon reportaže u jednim novinama, jedna firma LJubi osigurala solarne panele.

Sada bar ima sijalicu koja osvetljava malu prostoriju sa zemljanim podom koja je LJubi i kuhinja i spavaća soba.

Glodari, malo po malo, postaju gospodari kuće.

- Sve su isekli - žali se LJuba, pokazujući zavese i pokrivače koje su glodari izgrizli.

- Ma sve je to bilo dobro dok je moj Marko bio živ - kaže LJuba kroz suze.

Marko joj je bio nećak i redovno je posećivao , ali on je nedavno umro tako da je baka sad sama.

- Da znam da bih odmah umrla, skočila bih tu dole - izgovara starica.

LJubina penzija iznosi tek 500 kuna (manje od 8.000 dinara). Kad je o njoj izašla priča u novinama, jedna joj je firma iz Varaždina počela svaki mesec uplaćivati još 500.

Ali LJubi ionako ne treba mnogo, najvažnija su joj drva za zimu, a prehranjuje se sadeći malu baštu. Govori kako se  hladnoće najviše boji.

Napomena: Poslednja vest o baka LJubi je od 16.11.2020. Od tada nema vesti o njoj.

(Mojevrijeme.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Istina je

01.01.2021. 18:01

Od Tita, preko Tuđmana do Plenkovića, učinjeno je sve, da srpske sredine budu što nerazvijenije, Srbi što više poniženi, kako bi se njihov broj što više smanjio. Ova priča je jedan od dokaza da je to istina.

SRBI

01.01.2021. 18:52

Срби, народ најстарији. Нажалост, страдалнички и мученички. Бог нас је увео у тешко искушење. На срећу Бог зна коме поверити овако нешто. Мало је народа који би издржали ово што су Срби издржали последњих 1000 година.

vh

01.01.2021. 20:04

Srpski narod Austrougarske monarhije posle njenog raspada, je sistematski razbijen od kraljevine Jugoslavije, socijalisticke Jugoslavije i sada evropske Hrvatske. Uspesno okoncan projekat desrbizacije i deslovenizacije Balkana. Slobodan prostor za druge grupe i migrante....

Zoran

01.01.2021. 20:40

Braćomoja draga mi srbi znamo samo kritikovati ali nešto učiniti da bi srbskim državama i narodu bilo bolje, ma koga briga za to, daj meni neka je pun dzep a ovi oko mene neka pomru. Ovakvih baka ima mnogo u Srbiji i Republici Srbskoj na koje niko ne obraća pažnju po srbskim selima. Šta onda očekivati od Hrvatske( koja jedva čeka da ti ljudi sto pre nestanu) kad smo takvi sami.

Luka

01.01.2021. 22:01

Umesto milion evra ,koje je poslala Srbija od kojih Srbi nece vidjeti niti centa ,trebalo je kupiti desetine zagrijanih kontejnera i podeliti Srbima u okolici Gline.Zasto se u Srbiji ne skuplja pomoć za nastradale Srbe.

milovan

02.01.2021. 00:12

Pa to je Evropska Unija.!! Tu se pazi na ljudska prava.Nemaju struju jer se EU boji da se ne opeknu na sporet i sijalicu ti stari ljudi, Tako oni zapravo njih spasavaju. Tako jer jer vise od pola EU su bivse fasisticke drzave. Jadna je ta unija do bola.

Pa Vidi Ovako

02.01.2021. 18:53

Tako je to kad nema više ljudi. Bitno je da sada ma srba, hrvata, slovenaca, bosanaca, engleza, francuza i ostalih nacija, kao i hrišćana, muslimana i ostalih religija. Danas kao da je sramota biti Čovek, moraš biti neko od ovih gluposti, a čovek. E Čovečanstvo, u pogrešnom smeru ideš.

Milan

04.01.2021. 09:12

Da probamo da pošaljemo "Tamaru u akciji" tamo da pomogne tim ljudima jer ovde u Srbiji nema posla za nju. U Srbiji ovakvih slučajeva nema, naročito na jugu zemlje. Država brine o svojim srpskim građanima i svi zajedno sa političarima živimo u izobilju. Sramota šta rade našem narodu u Hrvatskoj dok mi ovde ne znamo šta ćemo od dobrog života.