VATIKAN O KANONIZACIJI STEPINCA: Oglasila se Sveta stolica, priznali da su propali pregovori biskupa i naših episkopa

Novosti online

24. 09. 2020. u 17:13

ВАТИКАН О КАНОНИЗАЦИЈИ СТЕПИНЦА: Огласила се Света столица, признали да су пропали преговори бискупа и наших епископа

Foto: Vikipedija

KANONIZACIJA kardinala Alojzija Stepinca mora da bude trenutak zajedništva za celokupnu Crkvu, i katolike i pravoslavne, a kako na pravoslavnoj strani i dalje postoji otpor, do daljeg, Stepinac neće biti proglašen svetim, poručio je državni sekretar Svete Stolice, kardinal Pjetro Parolin.

Parolin, koji je „desna ruka“ papa Franje, to je izjavio u intervjuu za katolički nedeljnik „Glas Koncila“ koji je dao tokom nedavne dvodnevne posete Hrvatskoj.

Državni sekretar Svete Stolice je dodao da nema novih detalja „u odnosu na ono što je već rečeno u vezi sa kanonizacijom kardinala Stepinca, u smislu u kojem je to objašnjeno biskupima i u kojem su to biskupi objasnili narodu“, preneo je „Jutarnji list“, ocenjujući da je ovo prvi put da iz Vatikana priznaju da su razgovori hrvatskih biskupa i srpskih episkopa o Stepincu propali.

- Papa je izabrao metodologiju nastojanja da se približe stavovi, i kada je reč o pitanju koje razdvaja (SPC i Katoličku crkvu u Hrvatskoj). Smatram, takođe, da je takva metodologija najispravnija. Poznat je papino stav da je dijalog jedini instrument koji omogućava da se prevaziđu razlike - rekao je, između ostalog, Parolin.

Jedna faza toga dijaloga je ostvarena i nije, kako je naveo, postigla neki poseban rezultat jer nije došlo do približavanja stavova.

- Ali verujem da je to put kojim treba ići sa obnovljenom voljom. Na kraju susretâ izražena je želja da se dijalog nastavi, pa se nadamo da će se to ostvariti i doneti plodove - zaključio je kardinal Parolin.

Za crkvene krugove u Zagrebu ovi komentari najbližeg papinog saradnika nisu iznenađenje, navodi „Jutarnji list“, pozivajući se na izjavu sveštenika dobro upućenog u odnose hrvatske Crkve i Vatikana.

On, međutim, dodaje da je „žalosno što Vatikan ima više razumevanja za SPC nego za njihove stavove“, kao i da u Vatikanu nema razumevanja za Hrvate, kao što je bilo tokom pontifikata Jovana Pavla II.

- Papa Franja je kao jedan od glavnih ciljeva označio približavanje katoličanstva i pravoslavlja, a Stepinac predstavlja smetnju na tom putu - ocenio je sagovornik hrvatskog lista.

Prema njegovim rečima, niko od hrvatskih biskupa nije srećan zbog papine politike, ali niko od njih ne sme javno o tome da govori.

- Preostaje da se nadamo da će neki budući papa da proglasi Stepinca svetim, jer od Franje to ne treba očekivati, što je definitivno potvrdio kardinal Parolin - zaključio je sagovornik lista.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Komandant 1001

25.09.2020. 14:53

" Sve u svemu Hrvati i Srbi su dva svijeta, sjeverni i južni pol, koji se nikada neće približiti.....Pravoslavlje je najveće prokletstvo Evrope, skoro veće nego Protestantizam...tu nema morala,nema načela,nema pravde i nema poštenja"....mrtva ladan reče prvi aktolik u Hrvata Stepinac. .....a papa Pio : " Od srca vas pozdravljamo, vas glavara NDH i molimo oca zvijezda od koga dolazi svaki dobar dan, ne samo vama Poglavniče, nego i državnoj zajednici da vas obdari onim duhom koji glavaru drži potrebom da svojim radom upravlja NDH-zijom " In Iustitae et Veritate", najčvrščem temelju Bogom Blagoslovljene Budućnoszi NDH " !!!