"U NAMA SU VIDELI POSLEDNJU SLAMKU SPASA..." Dramatično u Hrvatskoj, policajci i vatrogasci izvukli tri osobe iz nabujale Save

Novosti online

07. 08. 2023. u 17:08

DRAMATIČNI pozivi u pomoć odzvanjali su u subotu u rano jutro Sportskom ulicom u Drenju Brdovečkom.

У НАМА СУ ВИДЕЛИ ПОСЛЕДЊУ СЛАМКУ СПАСА... Драматично у Хрватској, полицајци и ватрогасци извукли три особе из набујале Саве

FOTO: Tanjug/AP

Oko 5.30 sati zaprešićki policajci primili su dojavu i zaputili se odmah na lice mesta, gde su na kraju makadamskog puta, nekih 200 metara od poslednje naseljene kuće u naselju, čuli nekoliko osoba kako dozivaju u pomoć. Makadamski put bio je prekinut nabujalom Savom, a u močvarnom rastinju nivo vode naglo je rastao zbog izlivanja reke iz korita. Ali to nije sprečilo policajce da se hrabro suprotstave silama prirode, javlja "Jutarnji list".

FOTO: Tanjug/AP

- Policijski službenici ušli su u nabujalu reku kako bi utvrdili na kom se mestu nalaze osobe kojima je potrebna pomoć. Vodeći se glasovima koji su dozivali u pomoć, utvrdili su da se osobe nalaze s druge strane rastinja. Bile su okružene naglo rastućim vodostajem Save te su policijski službenici odmah započeli akciju spasavanja. Reč je o području na kojem se nalazi velika šikara, nivo vode bio je visoka i jedini način da odredimo gde se osobe nalaze bilo je uspostavljanje kontakta glasom, što smo i uspeli da uradimo i tako smo se način vodili prema lokaciji na kojoj se osobe nalaze - saopštila je PU zagrebačka, prepričavajući reči policijskog službenika Dine koji je učestvovao u spasavanju.

Nivo vode u tom je trenutku bio između dva i tri metra te su policajci iz Zaprešića prvo pokušali da plivaju pridržavajući se za grane i da se tako probiju sa desne strane do mesta s kog su čuli glasove. Ali, zbog propadanja u močvarno tlo i podvodnog granja, nisu uspeli da pronađu siguran oslonac pa su se vratili na početnu tačku i krenuli s leve strane. Močvarno tlo koje je propadalo i podvodne grane opet su im onemogućili pronalazak sigurnog oslonca kako bi došli do osoba kojima je trebala pomoć.

Foto: Tanjug

- Nakon što su bili primorani da se vrate na početak, udružili su snage s članom vatrogasne jedinice DVD Brdovec, uzeli čamac i potrebnu opremu za spasavanje te se probili kroz rastinje i uočili tri muške osobe, okružene naglo rastućim vodostajem, koje su se pridržavale za obližnje grane. Zajedno s vatrogascem, veslajući su se probili kroz nepristupačan teren do tri mlađa muškarca, izvukli ih iz vode i smestili u čamac na sigurno. Njihovo je stanje bilo euforično kada su videli da im se približavamo, verujem da su u nama videli poslednju slamku spasa iz nabujale vode. Zahvalan sam što se sve tako završilo i što smo svi zajedno iz ove situacije izašli nepovređeni - ispričao je policajac Marijan iz Policijske stanice Zaprešić.

Iz PU zagrebačke su još saopštili da su spašena trojica muškaraca, ujedno tražioci međunarodne zaštite u Hrvatskoj, pokazivali znakove hipotermije. Nakon uspešnog dolaska do mesta gde su se nalazile ostale službe spasavanja, medicinski su zbrinuti u domu zdravlja te je utvrđeno da nisu povređeni.

BONUS VIDEO: Nezapamćeno nevreme u Istri

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!