UZNEMIRUJUĆE: Pojavio se snimak iz osiječkom doma, vaspitačica urla na decu koja isprepadana plaču (VIDEO)

Novosti online

10. 07. 2023. u 21:57

U JAVNOST je procurio stravičan snimak iz dečjeg doma u Osijeku. Na snimci iz Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje koju je objavio portal Telegram čuje se nepodnošljiv dečji plač, ridanje, jecanje i vrištanje, a povremeno ih nadglasava vaspitačica. Deci psuje, najgrublje ih vređa i preti im.

УЗНЕМИРУЈУЋЕ: Појавио се снимак из осијечком дома, васпитачица урла на децу која испрепадана плачу (ВИДЕО)

Foto Shutterstock

"Manijače glupi", "krava si glupa, za***avaš", "ti si glupan, j***em ti mater, onu ku**u’’, "m*rš van", "dobit ćeš po p***i", "začepi gu**cu’’, izgovorila je deci.

U jednom trenutku čuje se udarac, a jedno od dece počinje još jače plakati.

Slučajno se saznalo za užas

Dečji plač i krici na snimci su glasni i ne čuje se sve što vaspitačica izgovara deci. No i ono što se čuje dovoljan je dokaz maltretiranja i brutalnog zlostavljanja dece, koja su sklonjena od svojih porodica, za koje su Centri za socijalni rad, a potom i sudovi, odlučili da će bolje uslov života imati u domu.

Osnivač doma Klasje je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, porodicei i socijalne politike. 

Uznemirujući snimak koju je objavio Telegram otkriva užas za koji se nikad ne bi saznalo da roditelji dvoje dece u dobi od nepunih tri, odnosno pet godina nisu bili dovoljno prisebni i iskoristili čistu slučajnost. Naime, majka te dece i njihov otac, koji žive u nesređenim odnosima, 12. juna nazvali su fiksni broj Doma Klasje kako bi se raspitali o svoje dvoje dece koja su onde smeštena. Verojatno je netko od dece podigao slušalicu pa su, kad se veza uspostavila, majka i otac začuli užasni dečji plač, a potom i histerične ispade vaspitačice. Majka je bila pribrana pa je svojim mobitelom počela snimati ono što se čulo iz slušalice mobitela njenog nevjenčanog supruga, koji je tog prepodneva nazvao Dom Klasje.

Ministarstvo potvrdilo zlostavljanje

Zlostavljanje u osječkom domu sada su potvrdili iz Ministarstva. Poručili su kako je nakon dojave o neprimjerenom ponašanju delatnice prema deci smeštenoj u dečjem centru Klasje Ministarstvo u toj ustanovi provelo inspekcijski nadzor, kojim su potvrđeni navodi iz zaprimljene dojave.

Dodaju kako su, nakon provedenog nadzora, potvrđeni navodi iz zaprimljene obavesti te kako je direktor Centra, nakon dobivenih saznanja o neprimjerenom ponašanju delatnice, poduzeo radnje sukladno Zakonu o radu te izrekao pisano upozorenje na obaveze iz radnog odnosa.

Nastavno na utvrđene činjenice, inspekcija Ministarstva poduzeće odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti te obavest o utvrđenim činjenicama dostaviti Opštinskom državnom advokatu i nadležnoj komori. Narediće se i poduzimanje daljih radnji prema navedenoj delatnici, a u svrhu zaštite prava i dobrobiti smještene dece kao najranjivije grupe korisnika u sistemu socijalne zaštite, ističu u nadležnom Ministarstvu.

Direktor: Čekamo rješenje inspekcije pa ćemo postupati

DIrektor Klasja Vedran Škugor izjavio je kako u Centru čekaju rešenje inspekcijskog nadzora, po kojemu će dalje postupati.

(Indeks.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić