HRVATSKA OD 1. JANUARA ULAZI U "ŠENGEN": Zagreb šalje 6.000 policajaca na granice prema Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori

Jurica Kerbler - Stalni dopisnik iz Zagreba

09. 12. 2022. u 07:45

JEDNOGLASNOM odlukom na Savetu za unutrašnje poslove i pravosuđe EU u Briselu Hrvatska je primljena u "šengen", dok su Rumunija i Bugarska i dalje na čekanju.

ХРВАТСКА ОД 1. ЈАНУАРА УЛАЗИ У ШЕНГЕН: Загреб шаље 6.000 полицајаца на границе према Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори

Foto Tanjug/AP

Deset godina od ulaska u Europsku uniju hrvatski građani će, tako, od 1. januara putovati po Evropi bez pokazivanja pasoša ili lične karte.

Poslednje pripreme za ukidanje graničnih prelaza prema Sloveniji i Mađarskoj su u toku, a sa graničnih prelaza povlače se i policajci iz tih država. Hrvatska uskoro šalje 6.000 policajaca na granice prema Srbiji, BiH i Crnoj Gori, koji će početi sa radom prvog dana naredne godine. Za građane Srbije, BiH i Crne Gore to znači da će kontrola dokumenata biti na dosadašnjim graničnim prelazima, time da će hrvatski carinici i policajci koristiti softver koji je povezan sa svim državama koje su u sastavu šengenskog prostora.

Posle pregleda dokumenata više neće biti kontrola na zapadnim granicama Hrvatske, a ulaskom u Hrvatsku putnici će moći da putuju po svim ostalim zemljama koje su u sastavu "šengena". To važi za automobile i autobuse, a kada je reč o kamionskom prevozu, sve će se takođe obavljati na granici Hrvatske sa susednim zemljama. Kamioni koji dolaze iz ostalih evropskih država proći će bez zaustavljanja granicu Slovenije i Hrvatske i svu potrebno dokumentaciju pokazati policajcima i carinicima na izlazu iz Hrvatske.

Ulazak u "šengen" nije bio ni brz, ni lagan, a ni jeftin. Hrvatska je od EU dobila znatna sredstva za nabavku sofisticirane opreme potrebne policiji za čuvanje granica, tako da je u ovom času hrvatska policija među najopremljenijima u ovom delu sveta. To znači da policajci imaju savremene kamere koje snimaju noću, što je izuzetno važno da se spreči ilegalna imigracija. Sa 1.300 kilometara istočne granice Hrvatska sada ima i najdužu evropsku granicu, gde inače ulazi i najveći broj imigranata na putu prema zapadnim zemljama, pa Brisel insistira da se uradi sve kako bi se sprečila ilegalna imigracija.

Ulaskom u "šengen" i uvođenjem evra Hrvatska je završila celokupni postupak evrointegracija.

Ulazak Hrvatske u šengenski prostor, istog dana kada se uvodi i evro kao zvanična valuta, značajan je posebno za hrvatski turizam, jer leti više neće biti kilometarskih redova na granici i čekanja od nekoliko časova na putu za Jadran. I hrvatski građani će sada mnogo lakše i jednostavnije da putuju.

 

BUGARI I RUMUNI NA ČEKANjU

HRVATSKA, Rumunija i Bugarska trebalo je "u paketu" da uđu u "šengen", što je i prvo proširenje posle 10 godina. No, na kraju su Rumunija i Bugarska opet ostale pred vratima. Austrija se protivila prijemu, a ni nemačko lobiranje nije pomoglo da budu primljene.

Aktivnosti krijumčara ljudi na ruti preko Rumunije i Bugarske su pojačane, ukazalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije povodom razmatranja proširenja širenja "šengena". Bugarska kod krijumčara važi kao zemlja tranzita u kojoj se organizuje dalje prebacivanje preko Srbije ili Rumunije, navodi Ministarstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (2)

VEĆ OSAM MESECI U BOLNICI: Od čega boluje Moka Slavnić - Vratila mi se vera u Boga, molim se u bolničkoj kapeli