PATRIJARH SREĆAN ŠTO RADOVI DOBRO IDU: Počela velika obnova hrama SPC u Zagrebu, teško oštećenog u zemljotresu pre dve godine

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

26. 04. 2022. u 09:11

OVAJ Uskrs vernici u Zagrebu nisu dočekali u Sabornoj crkvi preobraženja Gospodnjeg već u kapeli na Svetom duhu, gde se nalazi i pravoslavna gimnazija. U zagrebačkom hramu, na Cvetnom trgu, u samom centru grada, već danima su građevinari, statičari, arhitekti, jer se užurbano radi na obnovi crkve koja je teško stradala u zemljotresu.

ПАТРИЈАРХ СРЕЋАН ШТО РАДОВИ ДОБРО ИДУ: Почела велика обнова храма СПЦ у Загребу, тешко оштећеног у земљотресу пре две године

Radovi na Sabornoj crkvi preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu / Foto J. Kerbler

Svaki put kada je u Zagrebu, a to je često, patrijarh Porfirije obilazi crkvu, nadgleda radove i upoznat je sa svakim detaljem šta se radi i šta sledi.

- Patrijarh želi sve da zna i veoma je srećan što radovi idu dobro i što će za godinu dana naša crkva ponovo primiti vernike - kaže nam starešina hrama otac Duško Spasojević. - A u ono strašno jutro 22. marta 2020. hram je po drugi put stradao u zemljotresu, koji ga je teško oštetio i u katastrofalnom podrhtavanju tla 1880. godine.

Već tog jutra pre dve godine bilo je jasno da su oštećenja u crkvi značajna, kao i u mnogim drugim zagrebačkim crkvama. Sa svoda se sve urušilo, stradali su dimnjaci, krovište, dekorativni potkrovni venci na zgradi. Popadale su freske, oštećen je bio zvonik. Kako je bila ugrožena i statika, konzervatori su brzo izdali meru zaštite za obnovu, postavljene su skele i u tim teškim uslovima nastavljeno je bogoslužje za vernike.

Odmah se počelo sa prikupljanjem novca za obnovu, a onda je došao i zemljotres na Baniji i crkva je dodatno oštećena. Patrijarh Porfirije i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zajedno su obišli Katedralu i pravoslavnu crkvu, a u martu ove godine počela je punom parom i kompletna obnova.

U razgovoru za "Novosti" voditelj projekta arhitekta Iva Rukavina otkriva da bi opsežni radovi koji uključuju celovitu obnovu, ako se nastave ovim tempom, mogli da budu gotovi već za sledeći Uskrs.

- Crkva je imala potpuno razrušene svodove i postojala je pretnja da ceo svod padne i uruši se. Zato je u prvo vreme montirana zaštitna skela, a kada je skinuta žbuka, pojavila su se i značajna oštećenja na zvoniku. Statičari kažu da je zagrebački zemljotres bio nešto jači ili da je duže trajao ceo zvonik bi pao.

Arhitekta Rukavina kaže da je SPC pravilno odlučila da ide u celovitu obnovu crkve. I tako su započeti opsežni radovi koji će trajati celu godinu.

CRKVA DUGE ISTORIJE

SABORNA crkva preobraženja Gospodnjeg izgrađena je 1866. godine po nacrtu hrvatskog arhitekta Franje Klajna. Obnovljena je 1884. i tada je postavljen ikonostas sa ikonama koje je uradio slikar iz Černovaca u Bukovini. Izgrađena je na mestu gde je pre bila katolička crkva, koja je 1794. prodata pravoslavnim trgovcima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!