SEVERNA MAKEDONIJA SPREMA VOJSKU: Ministarka odbrane najavila - ako NATO zatraži, uključiće se u eventulani sukob u Ukrajini

Novosti online

25. 01. 2022. u 12:23

NOVA makedonska ministarka odbrane Slavjanka Petrovska rekla je da postoji mogućnost da se vojska te države, ukoliko NATO zatraži, uključi u eventualni vojni konflikt između Ukrajine i Rusije, javljaju makedonski mediji.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА СПРЕМА ВОЈСКУ: Министарка одбране најавила - ако НАТО затражи, укључиће се у евентулани сукоб у Украјини

Foto: RSM

Severna Makedonija se zalaže za diplomatsko rešenje spora između Rusije i Ukrajine, ali postoji mogućnost da se uključi u eventualni konflikt, ukoliko tako nešto zatraži NATO, rekla je ministarka odbrane Slavjanka Petrovska.

Takav potez bi bio moguć samo uz saglasnost predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog.

Petrovska je, takođe, navela da makedonske oružane snage već pripremaju analize mogućeg angažmana u ovom konfliktu, ali je istakla da odluka o eventualnom učešću makedonskih vojnika nije doneta.

Makedonsku javnost uznemirile su izjave ministarke odbrane Slavjanke Petrovske, a predsednik Stevo Pendarovski je javnosti pojasnio da se sprovode procedure za povećanje borbene gotovosti, ali da nije doneta odluka o vojnom angažovanju u eventualnom vojnom sukobu.

Foto: Novosti arhiva

- Republika Severna Makedonija, kao deo NATO-a, zajedno sa ostalim članicama učestvuje u procesu planiranja načina da se Alijansa približi rastućim tenzijama u tom regionu. Inače, NATO nije doneo odluku o vojnom uplitanju u eventualni sukob, već je to samo obavezna procedura za podizanje nivoa mobilnosti u situaciji pojačanih tenzija u regionu koji se graniči sa nekoliko članica Alijanse - rekao je Pendarovski za makedonski portal Plusinfo.

BONUS VIDEO:

AKCIJA UNS-A I PREDSEDNIKA SRBIJE: Vakcinacija 105 novinara Severne Makedonije u Vranju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)