POSLEDICE PANDEMIJE: Hrvatska produžila rok za podnošenje zahteva za državljanstvo

Tanjug

17. 11. 2021. u 12:57

HRVATSKA vlada odlučila je da produži rok za podnošenje zahteva za državljanstvo za još godinu dana.

ПОСЛЕДИЦЕ ПАНДЕМИЈЕ: Хрватска продужила рок за подношење захтева за држављанство

Foto: N. Fifić

Rok za podnošenje zahteva za državljanstvo po važećem zakonu ističe 1. januara naredne godine, ali pošto je pandemija mnogima otežala podnošenje zahteva, rok je produžen za još godinu dana.

Ovu odluku vlada je donela prihvatanjem izmena Zakona o hrvatskom državljanstvu, zbog velikog broja zahteva za hrvatskim državljanstvom na osnovu Zakona koji je stupio na snagu 1. januara prošle godine i otežanih uslova njihovog podnošenja usled pandemije.

 - Pandemija je u diplomatskim misijama i konzularnim predstavništvima otežala podnošenje zahteva pa je veliki broj osoba onemogućen u podnošenju zahteva u propisanom roku pa se on produžava - rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, preneli su hrvatski mediji.

Hrvatsko državljanstvo poreklom mogu steći prema zakonu i osobe starije od 21 godine rođene u inostranstvu, čiji je barem jedan roditelj u trenutku njihovog rođenja bio hrvatski državljanin.

Isto važi i za osobe rođene od 8. januara 1977. do 8. oktobra 1991. kojima su u trenutku rođenja oba roditelja imala hrvatsko državljanstvo, ali im je u evidenciji o državljanstvu upisano drugo državljanstvo.

BONUS VIDEO:

KRAJ DRAME NA NOVOM BEOGRADU: Muškarca koji se šlogirao iz đubreta izvukli specijalci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

DA LI STE PRIMETILI? Kako je Kosjerina reagovala na reči Radeta Bogdanovića o ŽENAMA FUDBALERA

DA LI STE PRIMETILI? Kako je Kosjerina reagovala na reči Radeta Bogdanovića o ŽENAMA FUDBALERA

NEKADAŠNJI fudbaler Rade Bogdanović ovih dana je privukao pažnju javnosti komentarima na dešavanja na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru, u okviru specijalnog programa na RTS-u. Naročito je prašinu podiglo njegov uvredljiv komentar na račun žena fudbalera, a neki smatraju da je izostala adekvatna reakcija i voditelja, posebno voditeljke Dragane Kosjerine.

02. 12. 2022. u 08:47

Komentari (0)

(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Rusi zarobili specijalce-padobrance VSU; Američki plaćenici pomažu u pripremi hemijskih provokacija u Ukrajini