BAKIR IZETBEGOVIĆ POPUSTIO: Spreman sam na razgovor sa Dodikom

Novosti online

13. 10. 2021. u 19:13

PREDSEDAVAJUĆI Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović rekao je danas da je spreman da razgovara sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i da projekat samostalna Republika Srpska u okviru dejtonske BiH nije sprovodiv.

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ ПОПУСТИО: Спреман сам на разговор са Додиком

Foto: EPA

- Spreman sam na razgovor i po pitanju deblokade i mislim da se može elegantno izaći iz situacije kada je u pitanju primjena Inckovog zakona - rekao je Bakir Izetbegović novinarima u Sarajevu nakon neformalnog sastanka sa druga dva člana Kolegijuma Doma naroda Nikolom Špirićem i Draganom Čovićem.

On je rekao da izmene Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, mogu biti stavljene van snage ili da se od OHR-a zatraži da ih povuče, ali da isti ili sličan zakon bude donesen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema njegovim rečima, SDA "nema ništa protiv da se Jasenovac stavi u taj zakon".

Izetbegović je naveo da je Nikola Špirić insistirao na razgovoru i komunikaciji.

- On traži da se sedne i razgovara, samo nisam za taj format Čović, Dodik i ja, ali sam spreman sesti sa Dodikom jedan na jedan ili širi sastanak delegacija - rekao je Izetbegović.

On kaže da je razgovarajući sa Špirićem zaključio da se neke stvari pogrešno shvataju u Republici Srpskoj.

- Nemamo nameru da kočimo investicije u Republici Srpskoj kada su u pitanju gradnje elektrana na Drini sa Srbijom. Spremni smo da to pomognemo, samo mora da bude ispoštovana država - rekao je Izetbegović.

On dodaje da su spremni da pomognu kada je reč o, kako kaže, "državnoj imovini u Republici Srpskoj, jer je i Srpska, kantoni i opštine sve država".

Izetbegović smatra da projekat samostalna Republika Srpska u okviru dejtonske BiH, koju je predstavio lider SNSD-a Milorad Dodik, nije sprovodiv i da će sve, kako kaže, biti oboreno odlukama OHR-a ili Ustavnog suda BiH.

On tvrdi da je ovo do sada "najdirektniji udar na Dejtonski mirovni sporazum" i da očekuje od OHR-a da se "upusti u borbu sa separatističkim i secesionističkim politikama u Republici Srpskoj".

- Moraće se stati u kraj i suprotstaviti tome pravosudni sistem u BiH, bezbednosne službe, a ako se udari na teritorijalnni integritet - Oružane snage BiH, međunardona zajednica, OHR, mi..-  rekao je Izetbegović.

(SRNA)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)