SPOMENIK UBIJENIM SRBIMA NA KAZANIMA: Gradsko veće Sarajeva usvojilo odluku o podizanju spomen-obeležja

O. Matavulj

30. 09. 2021. u 18:44

GRADSKO veće Sarajeva jednoglasno je usvojilo Nacrt odluke o podizanju spomen-obeležja Kazani na Trebeviću kao počast Srbima ubijenim tokom rata.

СПОМЕНИК УБИЈЕНИМ СРБИМА НА КАЗАНИМА: Градско веће Сарајева усвојило одлуку о подизању спомен-обележја

Foto O. Matavulj

Predlog da tu bude podignuto spomen-obilježje uputila je gradonačelnik Sarajeva Benjamina Karić. Time će Grad Sarajevo preuzeti aktivnosti na podizanju Spomen obeležja uključujući finansiranje postavljanja.

Većnici su konstatovali da se pitanje Kazana ne sme politizovati jer je to - civilizacijsko pitanje.

Na spomen-obeležju će biti ispisana imena i prezimena svih ubijenih žrtava, njihov datum rođenja i godina kada su ubijeni.

Iz nepristupačne jame Kazani na padinama Trebevića ekshumirano je 29 posmrtnih ostataka, uglavnom srpskih civila, a postoje sumnje da ih je više ubijeno i bačeno u nju jer su ubijeni civili bacani u jame, posipani krečom i postoji nekoliko slojeva koji nikada nisu iskopani.

Za zločine na Kazanima i svirepo ubijanje Srba osuđeno je 14 pripadnika 10. brdske brigade takozvane Armije BiH pod komandom Mušana Topalovića Cace na kazne od 10 meseci do 10 godina zatvora. Svima je suđeno za "svirepa ubistva", dok je jedino Samir Bejtić optužen za ratne zločine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024