"PRELETAČI" I DALJE NA CENI: Parlament BiH nije prihvatio predlog da mandati ubuduće pripadaju partijama

S. Mišljenović

16. 06. 2021. u 07:46

PREDSTAVNIČKI dom Parlamentarne skupštine BiH odbacio je inicijativu poslanika DNS Nenada Nešića da se - po hitnom postupku - razmatra Predlog zakona o izmenama i dopuni Izbornog zakona BiH, kojim se reguliše da mandat pripada političkoj stranci.

ПРЕЛЕТАЧИ И ДАЉЕ НА ЦЕНИ: Парламент БиХ није прихватио предлог да мандати убудуће припадају партијама

Foto KLIKS

Poslanici su odbacili i inicijativu da ovaj zakonski akt bude razmatran po skraćenom postupku, pa je time upućen u redovnu parlamentarnu proceduru. Član Kluba poslanika SDS, PDP i DNS Nenad Nešić, obrazlažući svoju inicijativu, ukazao je na veliki broj takozvanih preletača, te naveo da bi se ovom jednostavnom izmenom zakona smanjila mogućnost političke korupcije.

- Izmena Izbornog zakona je previše zahtevna materija da bi se menjala po hitnom postupku, iako mi nemamo ništa protiv rešenja koje je predložio Nešić - kaže šef Kluba SNSD Snježana Novaković Bursać, podsećajući da su prva dva "preletača" 2014. bila upravo sa liste DNS - Adam Šukalo i Goran Đorđić.

Alma Čolo iz SDA je tokom rasprave istakla da i ona smatra kako ovaj zakon ne treba razmatrati po hitnom postupku jer, tvrdi, ne postoji nijedna zemlja, izuzev Srbije, u kojoj mandat pripada političkoj stranci. Zato očekuje da organi gonjenja treba da se izbore protiv političke korupcije.

Foto D. Pozderović

Nenad Nešić

Nešić je, u osvrtu na diskusije kolega, procenio da u vladajućoj većini ne postoji želja za izmenama Izbornog zakona.

- Da gledate u budućnost, videli biste da je ovo najbolje za vaše stranke. Znate da će SDA na narednim izborima imati mnogo "preletača", baš kao i SNSD. Tačno je, gospođo Bursać, da je DNS najviše oštećen, ali zahvaljujući SNSD. Najviše preletača će biti u SDA i SNSD, a ovo bi sprečilo političku korupciju, ali, dobro, ja ću se smejati 2022. - zaključio je Nešić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!