ZA ZLOČINE JOŠ NIKO NIJE ODGOVARAO: Obeleženo 29 godina od progona Srba iz doline Neretve

S. M.

15. 06. 2021. u 12:17

BACANjEM cveća u reku Bunu danas je u Mostaru počelo obeležavanje 29 godina od stradanja i egzodusa više od 30.000 Srba iz doline Neretve koji su proterani od 14. do 16. juna 1992. i uništena je sva njihova imovina.

ЗА ЗЛОЧИНЕ ЈОШ НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО: Обележено 29 година од прогона Срба из долине Неретве

Foto: SRNA

Cveće u reku Bunu bačeno je u znak sećanja na 18 srpskih boraca i 11 civila koji su na ovom mestu nestali u junu 1992. godine, a sumnja se da su neki od njih bačeni u reku Bunu.

U proteklom ratu na području Hercegovine nestala je 431 osoba srpske nacionalnosti i još je nepoznata sudbina 82 lica.

Petnaestog juna 1992. zapaljena je i Saborna crkva Svete trojice u Mostaru, tada najveća pravoslavna bogomolja na Balkanu, a nakon toga i svi pravoslavni hramovi u dolini Neretve.
Obeležavanje, koje organizuje Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje, nastavlja se služenjem pomena u 11.00 časova u Staroj crkvi u Bjelušinama u Mostaru.

U junu 1992. godine prilikom velike vojne akcije Hrvatske vojske, HVO-a i HOS-a, kojom je komandovao general Janko Bobetko, u napadima koji su počeli 7. juna i trajali do 26. juna došlo je do egzodusa i velikog stradanja Srba u dolini Neretve. Za ubistva, progone i zarobljavanje Srba u dolini Neretve niko nije odgovarao. Četiri pripadnika HOS osuđena su na 24 godine zatvora za zločine počinjene 1992. u logoru Dretelj kod Čapljine i Vojnoj ambulanti u Mostaru. Jedan od njih dobio je još sedam godina zatvora u odvojenom procesu, a ukupna kazna mu je sa 14 preinačena na 12 godina.

Prema poslednjem popisu stanovništva u Mostaru danas živi oko 4.300 Srba. Najveći deo srpske imovine je neobnovljen. Mnogi su prodali svoje stanove i kuće, ali neki od Srba još žele da obnove i sačuvaju svoja ognjišta.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, čija obnova je u toku, izdigla se nad gradom na Neretvi. Završeni su građevinski radovi, ali ne i unutrašnjost i parter.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu