OBEĆANJIMA ZA BOLJI ŽIVOT JURE GLASOVE: Stranke u RS 15 meseci pre izbora počele da organizuju razne skupove

S. Mišljenović

15. 06. 2021. u 06:23

SALE pune građana, partijske zastave na zidovima, vozila sa zastavama stranaka... Partije iz Srpske bile opozicione ili vladajuće započele su raznorazne kampanje kako bi okupile što veći broj građana i prezentovale im svoje programe i pokušale 15 meseci pre opštih izbora u RS doći do sigurnih glasova.

ОБЕЋАЊИМА ЗА БОЉИ ЖИВОТ ЈУРЕ ГЛАСОВЕ: Странке у РС 15 месеци пре избора почеле да организују разне скупове

Foto: PDP

Opozicioni SDS i PDP tako širom Srpske organizuje događaj "Razgovor sa građanima", a gde rukovodstva ovih partija građanima nude bolju budućnost uz kritike na aktuelnu vlast i isticanje svih propusta u sistemu RS. S druge strane SNSD organizuje humanitarne fudbalske mečeve uz stranačka obeležja i sa učešćem rukovodstva SNSD. Predsednik SNSD Milorad Dodik najavio je i da će za dve-tri sedmice biti održan veliki skup više hiljada članova SNSD na Manjači kod Banjaluke.

Darko Kuzmanović, politički analitičar, kaže, za "Novosti", da je računica partija pri organizaciji skupova građana prosta.

- Partije idu da učvrste svoje glasačko telo na skupovima i da potvrde poverenje. Ovakvi skupovi ne donose povećanje članstva ili nove glasove jer su manje-više sve partije u RS kompromitovane i ne mogu očekivati neki iskorak jer ne nude ništa novo - kaže Kuzmanović.

- Davanje praznih obećanja koja nikada nisu ili nikada neće biti ispunjena je matrica delovanja političara. Problematičnije u lažima političarima je što građani glasaju za te iste. To je deo opšte slike našeg društva gde građani teško prihvataju promene a što se vidi na političkoj sceni gde Milorad Dodik, Mirko Šarović i Mladen Ivanić već tri decenije vedre i oblače.

Ivan Šijaković, sociolog, kaže, za "Novosti", da partije uzalud okupljaju narod u Srpskoj i plasiraju razna obećanja jer su već odavno "odsvirale" svoje.

- Partije nemaju nove ideje ili plan za bolju budućnost života građana. Sve se svodi da se kaže koliki je ko lopov, i da će ukoliko budu izabrani neki novi lideri, građanima biti bolje. Sve je ovo već viđeno. Na izbore sada izlaze samo oni koji moraju. Partije bi trebalo da se okrenu radu kao u rijalitiju "Farmi" jer to sada zanima građane, a ne njihove tobože ideje za bolju budućnost - ističe profesor Šijaković i dodaje da su skupovi građana samo zabava i igra, a to su shvatili i građani koji su samo nemi posmatrači i dolaze pogotovo ako ima šta da se jede i pije.

DODIK: MASOVNOST OBELEŽJE SNSD

MILORAD Dodik, lider SNSD, izjavio je u Banjaluci da SNSD ne treba da brine za svoju budućnost jer je reč o najjačoj partiji čije je obeležje masovnost i okupljanje.

- Mislim da je SNSD imao hendikep na prošlim izborima zato što je bila zabrana okupljanja, koju smo poštovali. To smo produbili time što nismo hteli ni ono što je bilo dozvoljeno da činimo. Obeležje naše partije je masovnost i okupljanje i ovo ovde je tek početak - rekao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave