SUTRA POLAGANJE VENACA: Srbi zajedno sa drugim stradalim narodima obeležavaju “Proboj jasenovačkih logoraša”

Novosti online

21. 04. 2021. u 10:15

ISPOD spomenika Kameni cvet na obilježavanju proboja logoraša iz ustaškog stratišta u Jasenovcu, u četvrtak će delegacija SNV-a zajedno sa pripadnicima drugih stradalih naroda položiti vence.

СУТРА ПОЛАГАЊЕ ВЕНАЦА: Срби заједно са другим страдалим народима обележавају “Пробој јасеновачких логораша”

Foto: Novosti onilne

Predviđeno je da venac zajedno polože Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsednik Srpskog narodnog veća i predsednik SDSS-a, Ognjen Kraus, predsednik koordinacije Židovskih opšina u RH, Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, predstavnik Savez Roma u RH Kali Sara i Franjo Habulin, predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

- Moramo se uvek pokloniti žrtvama najvećeg logora na ovim prostorima i ne smemo nikad zaboraviti strahote Jasenovca. Kao potomci logoraša važno je da obeležavamo ovaj dan kako bi uvek i svima pokazali razmere zločina na jednom od najvećih mesta stradanja našeg naroda. Svedoci smo neprekidnih pokušaja revizije istorije. Svedoci smo pokušaja da se zamene žrtve i dželati. Svedoci smo neprekidnog umanjivanja broja žrtava. Važno je da se suprostavimo ovim tendencijama i da ne dopustimo da niko umanjuje razmere stradanja u Jasenovcu- istakla je potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov.

- Jasenovac je jedno od najbolnijih mesta stradanja Srba u istoriji. Fašizam je doneo smrt za Srbe, Jevreje, Rome ali i Hrvate antifašiste. Ne smemo zaboraviti žrtve Jasenovca. Važno je da kroz obeležavanje svih datuma  vezanih za Jasenovac ostane svest u društvu o zločinima koji se ne smeju nikad više dogoditi. NDH kao fašistička tvorevina je osnovala i rukovodila koncentracionim logorom “Jasenovac”. Ništa dobro i humano tu nije bilo i pokušaji rehabiltacije ustaša moraju biti osuđeni od svih. Današnja moderna Evropa je nastala na zajedničkoj borbi protiv fašizma. Pokušaji nekih desnih stranaka danas da prikažu NDH i ustaše kao neke borce za slobodu su zlokobne insinuacije koje nas brinu- naglasio je potpredsednik Vlade Boris Milošević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)