RUSKA KOMPANIJA JANDEKS: Predstavila neuronsku mrežu Jandeks ART

Tanjug

19. 10. 2023. u 22:39

RUSKA kompanija Jandeks predstavila je neuronsku mrežu Jandeks ART (AI Rendering Technology) koja kreira slike i animacije na osnovu tekstualnih zahteva korisnika.

РУСКА КОМПАНИЈА ЈАНДЕКС: Представила неуронску мрежу Јандекс АРТ

Printskrin

Jandeks ART generiše slike i video zapise metodom kaskadne difuzije - prvo generiše slike i okvire u skladu sa zahtevom korisnika, a zatim povećava njihovu rezoluciju i dodaje detalje, prenosi Komersant.

Firma Jandeks tvrdi da ova neuronska mreža ima realniju i detaljniju grafiku, a njeni rezulati su prema proceni kompanije bili bolji u 60 odsto slučajeva u odnosu na prethodni model.

Da bi se poboljšao kvalitet neuronske mreže, veličina skupa podataka za obuku je povećana za 1,5 puta, na 330 miliona slika sa tekstualnim opisima.

Slike koje se koriste za obuku Jandeks ART se biraju pomoću tri režima filtriranja, a tvrdi se da novi algoritam za prepoznavanje teksta pomaže boljem razumevanju želje korisnika.

Pored toga, neuronska mreža "razvija bolje karakteristike lica, očiju i ruku, što joj omogućava da pravi portrete koji su realni kao fotografija", dodaje se u saopštenju Jandeksa.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!