NOVO NAUČNO OTKRIĆE: Misteriozna bakterija otkrivena na okeanskom dnu (FOTO)

Novosti online

06. 09. 2023. u 00:33

DUBOKO na morskom dnu kineski naučnici otkrili su u uzorcima sedimenata jedinstvenu bakteriju koja dovodi u pitanje dosadašnje razumevanje mikrobiologije i metabolizma azota, nudeći dragocene uvide u to zagonetno carstvo okeanskih dubina.

НОВО НАУЧНО ОТКРИЋЕ: Мистериозна бактерија откривена на океанском дну (ФОТО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ta jedinstvena bakterija, nazvana Poriferisphaera hetertotrophicis, pripada bakterijskom tipu koji nije opsežno istražen uprkos širokoj rasprostranjenosti u svetu, od jezera do tla. Te bakterije igraju ključnu ulogu u recikliranju ugljenika i azota, značajno pridonoseći dinamici ekosistema. Studija vezana za navedeno otkriće objavljena je u časopisu „eLajf“.

Mikrobiolog Rikuan Ženg sa Kineske akademije nauka rasvetlio je kako je njegov tim otkrio novu bakteriju.

„Većina bakterija Planctomycetes izolovana je korišćenjem sredina za rast koje su nutritivno siromašne, pa smo želeli da vidimo hoće li korišćenje sredine bogate hranljivim sastojcima omogućiti uzgoj i dalje proučavanje tih slabo shvaćenih bakterija“, rekao je on, piše „Sajens alert“.

KOEGZISTENCIJA S VIRUSOM

Inovativne laboratorijske tehnike Ženga i njegovog tima uspešno su replicirale uslove dubokog mora. Novootkrivena bakterija Poriferisphaera hetertotrophicis, nazvana soj ZRK32, pokazala je brzu stopu rasta koja se razlikuje od drugih uzgojenih bakterija i nekonvencionalan način reprodukcije koji uključuje razvoj potomaka kroz pupljenje, fenomen bez presedana kod bakterija Planctomycetes. To sugeriše mogućnost postojanja jedinstvenih činilaca okoline koji utiču na taj bakterijski soj.

Osim toga, novootkrivena bakterija pokazuje novi pristup interakciji s azotom. Naime, koegzistira zajedno sa specifičnom vrstom bakteriofaga, virusom koji inficira bakterije. Taj virus, poznat kao fag- ZRK32, igra ulogu u obradi azota, ali bez oštećenja svoje bakterije domaćina.

-Naše analize pokazuju da je soj ZRK32 nova vrsta, koja najbolje raste u sredinama bogatim hranljivim sastojcima i oslobađa bakteriofag u prisutnosti azota. Taj fag- ZRK32 je hronični bakteriofag koji živi unutar svog domaćina ne ubijajući ga, pojasnio je mikrobiolog Šaomin Sun s Kineske akademije nauka.

NOVI UVID U METABOLIZAM AZOTA

Uloga bakteriofaga u ciklusu azota je značajna, baš kao i bakterija s kojima koegzistiraju. Buduća naučna istraživanja verovatno će istražiti interakcije između faga- ZRK32 i drugih sojeva Planctomycetes, rasvetljavajući njihov uticaj na okeanski ekosistem.

S obzirom na sveprisutnost bakterija Planctomycetes, duboko morsko okruženje ostalo je relativno neistraženo područje za naučnike. Ta praznina u znanju delimično je premoštena ovom novom studijom i otkrićem prethodno nepoznate vrste bakterije.

„Naša otkrića daju novi uvid u metabolizam azota u bakterijama Planctomycetes i prikladan model za proučavanje interakcija između Planctomycetes i virusa“, ističe Sun na kraju.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)