SVEMIRSKI BERMUDSKI TROUGAO: Zaslepljujući bljesak južnoatlanske anomalije (VIDEO)

Novosti online

05. 09. 2023. u 23:15

TERI Virts, bivši astronaut NASA, podelio je svoje neobično iskustvo susreta sa svemirskom pojavom poznatom kao Južnoatlantska anomalija.

СВЕМИРСКИ БЕРМУДСКИ ТРОУГАО: Заслeпљујући бљесак јужноатланске аномалије (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Virts je postao astronaut 2000. godine, a njegov prvi svemirski let dogodio se 8. februara 2010. godine kada je bio deo posade svemirskog broda Endeavour. Pete noći svoje misije, doživeo je nešto što se ne viđa svakodnevno, prenosi portal Dnevno.

Južnoatlantska anomalija je pojava koja uključuje masivne bljeskove svetlosti praćene potpunom tišinom. Osim što je vizuelno neverovatna, može poremetiti elektronske uređaje i izložiti ljude povećanim nivoima zračenja.

ZASLEPLjUJUĆI BLjESAK

Virts je opisao trenutak kada je prvi put doživeo anomaliju: “Zatvorio sam oči i bum! Taj ogromni beli, zaslepljujući bljesak dogodio mi se u očima i nisam ništa čuo.”

Da bismo bolje razumeli ovu pojavu, Virts je spomenuo Van Alenove radijacijske pojaseve, dva ogromna područja nabijenih čestica koja okružuju Zemlju.

Sunčeve čestice izbačene u svemir sa Sunčeve površine uhvaćene su u Zemljinom magnetnom polju i formiraju ove pojaseve.

Međutim, postoji zanimljiv detalj u tom sistemu. Zemlja nije potpuno okrugla, planeta je sferična s izbočinama na ekvatoru zbog centrifugalne sile uzrokovane rotacijom. Takođe, magnetni polovi Zemlje nisu savršeno usklađeni s njenim geografskim polovima, što rezultira nagibom. To dovodi do toga da su Van Alenovi pojasevi nagnuti.

Južnoatlanska anomalija događa se na mestu gde je unutrašnji Van Alenov pojas zračenja na najnižoj visini, iznad južnog Atlantika i Brazila. Iako nije opasna za Zemlju, sateliti i svemirske letelice koje prolaze kroz to područje, uključujući Međunarodnu svemirsku stanicu, suočavaju se s izazovima.

Astronauti se štite od zračenja vodom, a uređaji za praćenje nivoa zračenja koriste se kako bi osigurali sigurnost tokom svemirskih misija.

-Putnici u svemirskim letelicama žele da prođu kroz anomaliju što je brže moguće na putu do Meseca ili drugih destinacija, dodao je Virts za Bi-Bi-Si.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije