ŠTA SE DOGODILO POSLE VELIKOG PRASKA? Otkriveni tragovi eksplozija prvih zvezda univerzuma (VIDEO)

Novosti online

11. 05. 2023. u 23:33

ASTRONOMI su otkrili tragove eksplozija prvih zvezda univerzuma, što bi istraživačima moglo da pruži bolji uvid u to šta se dogodilo sa zvezdama koje su prve nastale posle Velikog praska.

ШТА СЕ ДОГОДИЛО ПОСЛЕ ВЕЛИКОГ ПРАСКА? Откривени трагови експлозија првих звезда универзума (ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/Denis Belitsky

Ostaci zvezda otkriveni su uz pomoć Veoma velikog teleskopa (VLT) Evropske južne opservatorije koji se nalazi u pustinji Atakama na severu Čilea, objavio je portal „Spejs“.

-Prvi put smo uspeli da identifikujemo hemijske tragove eksplozija prvih zvezda u veoma udaljenim gasnim oblacima, izjavila je Andrea Sakardi, koja je predvodila studiju.

Naučnici veruju da su prve zvezde koje su se formirale pre 13,5 milijardi godina bile mnogo drugačije od onih koje nas sada okružuju. Bile su mnogo jednostavnije, sačinjene od vodonika i helijuma i stotinama puta veće od Sunca.

Smatra se da su se ubrzo nakon formiranja ugasila u ogromnim eksplozijama koje su izbacile teže elemente u gasne oblake koji su ih okruživali, što bi dovelo do stvaranja novih zvezda i izbacivanja još više teških elemenata.

Taj proces je ključan u stvaranju univerzuma koji nas danas okružuje. Međutim, saznanja naučnika o njima su ograničena, jer su kratko postojale.

Stručnjaci su ipak uspeli da pronađu hemijske elemente koji su ostali iza njih kada su se ugasile.

Tri udaljena oblaka gasa nalazila su se u univerzumu na njegovom početku — 10-15 odsto današnje starosti.

Na osnovu hemijskog otiska koje su ostavile, čini se da su to ostaci drevnih zvezda, preneo je RTS.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba