NA PRAZNE POLICE STIŽU RODNO "PODOBNE" KNJIGE: Otpisivanje dotrajalih dela u školi "Braća Baruh" moglo bi da ima i ideološku pozadinu

Lj.B.

25. 10. 2023. u 10:00

OSNOVNA škola "Braća Baruh" iz Beograda po nalogu Bibilioteke grada Beograda, nadležne za stručni nadzor, otpisala je 617 knjiga iz školske biblioteke jer su one, kako je navedeno u obrazloženju, bakteriološki neispravne, odnosno "bolesne". U ovoj ustanovi su nam rekli da su radili - po zakonu, jer je nakon sprovedene revizije utvrđeno da su neke knjige bakteriološki neispravne i opasne za decu.

НА ПРАЗНЕ ПОЛИЦЕ СТИЖУ РОДНО ПОДОБНЕ КЊИГЕ: Отписивање дотрајалих дела у школи Браћа Барух могло би да има и идеолошку позадину

arhiva

 Međutim, u advokatskoj kancelariji Radić, na osnovu informacija do kojih su došli, smatraju da ova "akcija" ima veze sa uvođenjem rodno osetljivog jezika u obrazovne ustanove.

Zato se, kažu u ovoj kancelariji, u školi "Braća Baruh" otpisuju dela koja nisu pisana na rodno osetljivom jeziku, kako bi bila zamenjene knjigama koje jesu.

Tu svoju tvrdnju advokati Radić potkrepljuju podatkom da je u ovoj školi u decembru prošle godine donet plan mera za ostvarivanje i unapređivanje rodne ravnopravnosti, a u planu su navedene i obaveze škole. Među tim obavezama je i da je ustanova dužna da koristi rodno osetljiv jezik, odnosno jezik koji je u skladu sa gramatičkim rodom, u udžbenicima i nastavnom materijalu, kao i u svedočanstvima, diplomama, klasifikacijama, zvanjima, zanimanjima, licencama i drugim oblicima obrazovno vaspitnog rada...

To dalje znači da bi knjižice od prvog do četvrtog razreda i svedočanstva u starijim razredima osnovne škole bili napisani na rodno setljivom jeziku, ali i sva druga dokumenta potrebna za funkcionisanje škole.

 

"Najmlađa otpisana" iz 2014.

MEĐU 617 knjiga koje su otpisane kao bakteriološki neispravne su dela štampana između 1951. i 2014. godine. Najstarija "otpisana" knjiga je Molijerove "Izabrane komedije", a "najmlađa" je iz 2014. godine i to knjiga poezije "Simpatije" Radisava Jovića. Među "neispravnim" delima najviše je onih koje su štampane šezdesetih godina prošlog veka, a među njima su knjige Branka Ćopića, Ljubivoja Ršumovića, Dobrice Erića, Dositeja Obradovića, Žila Verna, Šekspira, Hemingveja...

Inače, u planu mera koji ima 14 tačaka navodi se i da je škola dužna da uključi sadržaje rodne ravnopravnosti prilikom donošenja planova i programa nastave i učenja, prilikom utvrđivanja standarda udžebnika, nastavnih metoda i normativa školskog prostora i opreme. Škola mora i da iz nastavnih programa i materijala isključi rodne stereoptipe, seksističke sadržaje, a uključi sadržaje vezane za rodnu ravnopravnost...

Kada je reč o otpisivanju 617 knjiga iz fonda školske bibiloteke, u advokatskoj kancelariji Radić tvrde da zakon nije ispoštovan do kraja. Jer, propisi dopuštaju da biblioteke mogu vršiti otpis, poklanjanje ili prodaju fizički dotrajalih i neupotrebljivih knjiga, ali pod strogo utvrđenim uslovima koji se moraju navesti u zapisniku.

- Među stavkama koje se moraju ispoštovati je i da se otpisana bibliotečko-informaciona građa na osnovu neaktuelnosti mora ponuditi Narodnoj biblioteci Srbije, odnosno Bibiloteci Matice srpske koje će se u pisanoj formi izjasniti o popnudi u roku od 15 dana od dana dostavljanja ponude. Ukoliko navedene bibiloteke odbiju ponuđenu građu i izvore, ona se može pokloniti, prodati ili otuđiti na drugi način. Mi ne znamo da li je to učinjeno u ovom slučaju - kažu ovi advokati.

Milenko Radić / Foto Tanjug

advokat Milenko Radić

Oni, takođe, pitaju da li biblioteke prilikom popisa knjiga mogu iz svog fonda isključiti kao nepodobne, bakteriološki štetne i za decu nezdrave knjige, ali i sve druge knjige za koje se svojevoljno proceni da ne ostvaruju rodnu ravnopravnost.

- Da li se neke knjige mogu proglasiti starim i neupotrebljivim, jer nisu napisane na rodno osetljivom jeziku, jer u njima pored žena i muškaraca, kao bioloških pojmova nisu ravnopravno zastupljeni i svi drugi rodni identiteti - pitaju u ovoj kancelariji.

Inače, škola "Braća Baruh" je knjige koje je morala da otpiše poklonila obrazovnim ustanovama u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji, a jedan deo je poslan i u siromašnije sredine na jugu Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije