NA "POSLU" OD 1. AVGUSTA: Plaćena praksa za studente državnih fakulteta

B.B.

18. 07. 2023. u 15:19

OD 1. avgusta, studenti završnih godina državnih fakulteta počeće da obavljaju praksu u državnim organima.

НА ПОСЛУ ОД 1. АВГУСТА: Плаћена пракса за студенте државних факултета

Foto Milena Anđela

Praksa će trajati tri meseca, odnosno do kraja oktobra, uz naknadu u iznosu od 15.000 dinara mesečno, u koji nisu uračunati porez i pripadajući doprinosi za obavezno socijalno osiguranje,  na osnovu potpisanog ugovora.

Plaćena praksa omogućena je studentima koji su upisani na jednu od poslednje dve godine osnovnih akademskih i integrisanih studija u školskoj 2022/2023. godini na univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Državnom univerzitetu u Novom Pazaru), a koji ostvaruju najbolji ukupan prosek zaključno sa poslednjim semestrom.

Projekat „Moja prva praksa“ zajedno sprovode Ministarstvo prosvete, Ministarstvo finansija, Studentska konferencija univerziteta Srbije i Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda drugu godinu za redom, a pokrenut je nakon intenzivnih razgovora sa predstavnicima studenata i studentskih organizacija.

Cilj projekta je podrška i pomoć najboljim studentima u njihovom profesionalnom usavršavanju i sticanju radnog iskustva i praktičnog znanja, a što će im kasnije značiti u pronalasku zaposlenja.

Studenti će sami odlučivati u kojim državnim organima žele praksu. Nakon što univerziteti dostave spiskove najboljih studenata Ministarstvu prosvete, Ministarstvo će pripremiti predlog zaključka Vlade, kojim će se utvrditi model ugovora o obavljanju studentske prakse, minimalni broj sati trajanja prakse na nedeljnom nivou, spisak studenata, kao i spisak institucija u kojima će obavljati praksu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)