PROBA DRŽAVNE MATURE: Test iz maternjeg jezika 31. maja

Novosti online

23. 05. 2023. u 17:15

UČENICI trećeg razreda gimnazija i četvorogodišnjih profila srednjih stručnih i umetničkih škola polagaće 31. maja probnu državnu maturu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i književnosti, potvrđeno je RTS-u.

ПРОБА ДРЖАВНЕ МАТУРЕ: Тест из матерњег језика 31. маја

Foto N. Skenderija

Predstojeća proba državne mature neće biti realizovana u punom obimu kao što je prvobitno planirano u tri dana, već će se održati samo 31. maja.

Kako je stiglo dosta sugestija i primedbi na nacrte izmena i dopuna prosvetnih zakona, predloženo je da uvođenje državne mature odloži za dve godine.

 - Najčešće primedbe su bile nedovoljna informisanost na različitim nivoima kada govorimo i o srednjim školama, odnosno ispitima koji će se polagati u srednjim školama i kada govorimo o visokoškolskim ustanovama, odnosno šta će biti potrebno za upis na određene visokoškolske ustanove - kaže pomoćnik ministra Miloš Blagojević za RTS.

 - Određene primedbe i sugestije smo prihvatili, ali i zbog nekih stvari koje želimo dodatno da propišemo, dodatno iskomuniciramo sa svim potrebnim činiocima, da bi ceo proces bio zaokružen i bez ikakvih nejasnoća u sistemu. Onda smo shvatili da je najbolje u ovom trenutku produžiti taj rok za punu implemetnaciju državne mature za dve godine i to se nalazi u nacrtu zakona koji je poslat vladi i ministarstvima na davanje saglasnosti, odnosno mišljenja - kaže Blagojević.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UZDRMALI SMO VUČIĆA, DOŠAO MU JE KRAJ: Urednik portala Telegrafi iz Prištine raduje se protestima u Beogradu