ČUVENI FIZIČAR DŽONATAN ELIS U BEOGRADU: U Narodnom muzeju održaće predavanje o fizici čestica

D.B.M.

23. 05. 2023. u 13:43

PRESTIŽNA konferencija u savremenoj nauci, LHCP (Large Hadron Collider Physics Conference 2023), ove godine održava se u Beogradu. Više od 400 fizičara iz celog sveta razgovaraće o najnovijim rezultatima u istraživanjima elementarnih čestica od kojih je svemir sačinjen i budućnosti akceleratorskih postrojenja na kojima se čestice istražuju.

ЧУВЕНИ ФИЗИЧАР ЏОНАТАН ЕЛИС У БЕОГРАДУ: У Народном музеју одржаће предавање о физици честица

FOTO: Promo

Kao jedan od najzanimljivijih događaja najavljeno je predavanje o fizici čestica popularnog britanskog profesora Džonatana Elisa, jednog od najuglednijih fizičara današnjice, koje će se održati u atrijumu Narodnog muzeja, u četvrtak, 25. maja, u 14 časova.

Eksperimenti na Velikom sudaraču hadrona u CERN-u, kojima je posvećena konferencija, bacaju svetlost na brojna fundamentalna pitanja u kosmologiji, kao što su struktura i poreklo vidljive materije u Univerzumu, priroda takozvane tamne materije i budućnost Univerzuma. Ključnu ulogu u ovim analizama igra Higsov bozon, jedinstvena i misteriozna čestica koja tek treba da otkrije svoje tajne.
Inače, LHCP konferencija, posvećena fizici Velikog sudarača hadrona (LHC) u CERN-u, što je najveći akcelerator čestica današnjice, organizuje se od 22. do 26. maja u hotelu Metropol u Beogradu. Konferenciju organizuju Institut za fiziku u Beogradu i Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri