RAZMENA SREDNJOŠKOLACA PARAĆINA I TURSKE: Gimnazijalci se vratili iz sedmodnevne posete Izmiru

Зорана Рашић
Zorana Rašić

09. 05. 2023. u 13:18

U OKVIRU programa razmene srednjoškolaca koji je podržala i Opština Paraćin, šestoro učenika Gimnazije i profesori engleskog jezika, Borko i Ana Petrović, vratili su se iz sedmodnevne posete školi „Čamlaralti“ u Turskoj.

РАЗМЕНА СРЕДЊОШКОЛАЦА ПАРАЋИНА И ТУРСКЕ: Гимназијалци се вратили из седмодневне посете Измиру

Foto: Privatna arhiva

Oni su boravili u porodicama svojih vršnjaka u Izmiru, a tokom prepodneva slušali su nastavu u školi, istovremeno predstavljajući svoj grad i kulturu. U Paraćin su se vratili prepuni utisaka, prezadovoljni svime što su videli i naučili.

Petrovićeva objašnjava da su učenici pripremili šest različitih prezentacija na šest različitih tema koje su predstavili na časovima u turskoj školi. Neke od tema bile su o znamenitim ličnostima u Srbiji, koja mesta je moguće obići, a jedna od prezentacija odnosila se na Paraćin i turističke sadržaje u toj opštini.

Slobodnog vremena učenici i profesori skoro da nisu ni imali jer su nakon boravka u školi, sa svojim domaćinima imali organizovane posete muzejima i drugim kulturno-istorijskim lokacijama u Izmiru.

Sumirajući utiske, profesor Borko Petrović, koji je i inicijator uključivanja Gimnazije u program razmene učenika, ističe da je zahvalan na podršci koju je taj program dobio od lokalne samouprave. Turistička organizacija Paraćina obezbedila je suvenire koje su poklonili svojim domaćinima, a tu su bili i slatkiši, dar fabrike konditorskih proizvoda.

Organizacija ove škole u Turskoj, po Petrovićevim rečima, slična je kao u Krasnodaru u Rusiji, gde su učenici paraćinske Gimnazije takođe boravili u okviru programa razmene srednjoškolaca pre nekoliko godina. To znači da se u jednoj zgradi odvija nastava od prvog osnovne do četvrtog gimnazije.

A uspostavljena saradnja sa školom u Izmiru će se sigurno nastaviti jer se uzvratna poseta očekuje na jesen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave