KNJIŽEVNI SUSRET: Vladimir Pištalo gost Gradske biblioteke u Novom Sadu

Lj. P.

18. 05. 2021. u 16:21

UPRAVNIK Narodne biblioteke Srbije i književnik Vladimir Pištalo bio je gost Gradske biblioteke u Novom Sadu, a tom prilikom organizovan je i program posvećen njegovom književnom delu. Njega je, zajedno sa direktorom Gradske biblioteke u Novom Sadu Draganom Kojićem, primio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

КЊИЖЕВНИ СУСРЕТ: Владимир Пиштало гост Градске библиотеке у Новом Саду

Foto: Grad Novi Sad

Upoznajući gosta sa aktivnostima Gradske biblioteke, Rožić je kazao da ova ustanova koja je prošle godine obeležila 175 godina od osnivanja i 65 godina od osnivanja Dečjeg odeljenja, i kao jedna od najznačajnijih ustanova kulture u Novom Sadu, ima šta da pokaže.

- Naime, Gradska biblioteka će dobiti svoj prostor od 1.300 metara kvadratnih, u okviru rekonstruisanog Spensa čime će konačno biti rešen problem sa kojim se zaposleni u ovoj ustanovi već duže vreme suočavaju - izjavio je Dalibor Rožić dodajući da Gradska biblioteka sa svojim brojnim ograncima i depadansima, prostorom na Štrandu i drugim mestima odgovara izazovima savremenog vremena, a svoju tradiciju temelji na Čitaonici i da je kao takva uspela da se pozicionira i bude jedna od najznačajnijih matičnih biblioteka u Novom Sadu.

Foto: Grad Novi Sad

 

Upravnik Narodne biblioteke Srbije i književnik Vladimir Pištalo, zahvaljujući na srdačnom prijemu i izražavajući zadovostvo što se nalazi u Novom Sadu, u Gradskoj biblioteci, okružen knjigama i kolegama, kazao je da je tu i ranije dolazio.

- Svaki put, sa prijateljima i kolegama sam razgovarao o knjigama – rekao je Pištalo. - O tradiciji, čitanju, o tome kako da brinemo o knjigama ili kako da zainteresujemo mlade ljude za čitanje.

Direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić je upoznao gosta sa aktivnostima koje Biblioteka realizuje, ističući sličnosti, kao i zajedničke teme kojima se Vladimir Pištalo i ta ustanova bave.

- Uz sve što Gradska biblioteka, kao služba koja radi u korist lokalne zajednice utičući na oblikovanje njenog kulturnog identiteta, naša ustanova je i organizator manifestacije „Dani biblioteka Republike Srbije i Republike Srpske“ - istakao je Kojić.- Takođe, imamo dva zbornika posvećena pitanjima zaštite i očuvanja nacionalnog identiteta našeg naroda, a bavili smo se i velikanima Teslom i Pupinom. Sve to nas povezuje sa našim gostom koji pored toga što obavlja funkciju upravnika Narodne biblioteke, važi za jednog od najčitanijih i najprevođenijih pisaca naše savremene kulturne scene .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)