PRAŠKA ŠKOLA U BANATU: "Filmski klasici - 55 godina Praške škole" u Zrenjaninu

B.G.

18. 05. 2021. u 12:11

MREŽA od 22 kinoprikazivača Srbije, među kojima je i Kulturni centar u Zrenjaninu, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije i Centar Filmom, organizuje ciklus "Filmski klasici -55 godina Praške škole".

ПРАШКА ШКОЛА У БАНАТУ: Филмски класици - 55 година Прашке школе у Зрењанину

Foto: KC Zrenjanin

U okviru ciklusa u tri dana prikazaće se tri ostvarenja, trojce reditelja, koji su pohađali  čuvenu filmsku akademiju, Gorana Paskaljevića "Varljivo leto '68"  u četvrtak, 20. maja, zatim film Srđana Karanovića "Nešto između" u petak,  21. maja i kultno ostvarenje  "Nacionalna klasa" Gorana Markovića  u subotu, 22. maja. Projekcije su u Velikoj sali od 20 časova, a cena ulaznica je 100 dinara.

Pre 55 godina, Srđan Karanović i Goran Marković bili su prvi studenti iz bivše Jugoslavije koji su otišli u Prag da studiraju režiju na čuvenoj praškoj filmskoj akademiji, a nakon njih stigli su i Lordan Zafranović, Rajko Grlić i Goran Paskaljević. Ciklus filmova „Filmski klasici - 55 godina Praške škole" obuhvata po jedan film trojce pomenutih reditelja iz Srbije, koji su sredinom sedmdesetih i kasnije, širom sveta proslavili našu kinematografiju, a izbor je napravljen od njihovih filmova koji su izabrani na listu 100 najboljih srpskih igranih filmova u 20. veku,  koji su digitalno restaurisani.

Istovremeno, obeležava se i 55 godina postojanja i rada Centar filma, koji se prvobitno zvao Servis filmskih radnih zajednica, a 1978. godine prerastao u Centar Film, koji je okupio preko 500 autora i filmskih radnika, koji su svojim radom i stvaralaštvom proizveli više od 140 dugometražnih i 120 kratkih filmova najrazličitijih tema, žanrova i stilova, ostvarili preko 370 učešća na domaćim i međunarodnim filmskih festivalima i osvojili preko 260 značajnih nagrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024