STVARAO JE ZLATNE FILMSKE PRIZORE: Kinematografija je mnogo izgubila odlaskom Božidara Bote Nikolića (1942-2021)

B. ZEČEVIĆ

13. 05. 2021. u 21:33

Napustio nas je istanuti filmski umetnik Božidar Bota Nikolić, direktor fotografije u filmovima "Ko to tamo peva" i "Maratonci trče počasni krug" Slobodana Šijana, "Pad Italije" Lordana Zafranovića, "Igmanski marš" i "Idemo dalje" Zdravka Šotre, "Halo taksi" Vlaste Radovanovića, "Još ovaj put" Dragana Kresoje, "Profesionalac" Dušana Kovačevića, "Beštije" Živka Nikolića (Zlatna arena za kameru u Puli 1978) i "Život je lep" Bora Draškovića (Zlatna arena za kameru u Puli 1985) i mnogim drugim, domaćim i stranim, kao i reditelj filmova "Balkanski špijun" (Zlatna arena za režiju u Puli 1984. sa Dušanom Kovačevićem), "Tamna strana Sunca", "Tri karte za Holivud" i "U ime oca i sina".

СТВАРАО ЈЕ ЗЛАТНЕ ФИЛМСКЕ ПРИЗОРЕ: Кинематографија је много изгубила одласком Божидара Боте Николића (1942-2021)

Arhiva

- Da nije bilo Duška Kovačevića, ne bi bilo ni Šijana, ni mene, ni svih tih fantastičnih likova koje su igrali naši glumački velikani, ni nagrada. Sva ta remek-dela je on napisao, a mi smo samo realizovali. Želim da pomenem još jednog velikana jugoslovenskog filma, Živka Nikolića. S njim sam radio svoj prvi, a i njegov igrani film, antologijske "Beštije" - govorio je Bota Nikolić u jednom intervjuu za "Novosti".

Nikolić je bio vodeći srpski snimatelj čija se fotografija prepoznavala po izuzetnoj ekspresivnosti i vizuelnom rafinmanu, majstor organizacije filmskog polja i kompozicije slike.

Bio je dobitnik nagrada za životno delo Udruženja filmskih umetnika Srbije i Festivala filmske kamere u Bitolju ("Zlatna kamera"), član brojnih profesionalnih udruženja i delegat filmskih umetnika u Regulatornom telu za elektronske medije (REM).

Arhiva

- Imao sam sreću što sam uvek sarađivao sa sjajnim rediteljima i autorima, i što sam odmah počeo sa nagradama. Zato želim da dam jedan savet mladim kolegama - ako vole svoj posao, neka snimaju bez obzira na to da li će primiti honorar, pošto je finansijska situacija u našoj kinematografiji danas "sušna". Jer, kasnije se sva ta snimanja ipak negde saberu, pogotovu ako još ispadnu dobra, i sav taj rad i posvećenost se i te kako isplate - pričao nam je Nikolić.

Rođen u Nikšiću 1942, Nikolić je počeo da radi na Televiziji Beograd još šezdesetih godina prošlog veka, tokom studija na Fakultetu dramskih umetnosti, kao asistent doajena srpske kamere Vojislava Lukića, od koga je, prema sopstvenim rečima, "naučio mnogo više nego na Akademiji". Za Nikolića nije bilo tajni u filmskom poslu, poznavao je do tančina ceo stvaralački proces i bio dragocen saradnik nizu istaknutih domaćih i stranih reditelja, omiljen među kolegama i prijateljima.

Iz bogate umetničke prakse Božidara Nikolića često se navodi da je upravo on otkrio čuvenu holivudsku zvezdu Breda Pita. Nikolić kao reditelj i direktor fotografije bio je angažovan u filmu "Tamna strana Sunca" u Holivudu, 1988.

Arhiva

Na kastingu za glavnu ulogu bilo je preko 400 glumaca, od kojih je Nikolić odabrao upravo nepoznatog mladog Breda Pita. Iako su mu za glavnu ulogu predlagali nekog drugog, Nikolić je želeo upravo Breda, koji je u Nikolićevom filmu ostvario prvu ulogu u svojoj karijeri, i to na snimanju u Jugoslaviji.

KOVAČEVIĆ: PRIJATELjI POLA VEKA

Ja sam od jutros u neverici. Ne mogu da verujem da se to desilo. Znao sam da je prošlog leta bolovao od korone i da je imao posledice. Kada sam čuo da je preminuo, od tog momenta sedim i gledam u jednu tačku. Pokušavam da se nadam da to nije istina. Bili smo prijatelji više od 50 godina. Proveli smo decenije u radu i prijateljstvu - rekao je, za "Novosti", Dušan Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati