SUŠTINA je u stepenu kulture, ne u ćirilici ili latinici. Načitasmo se i naslušasmo ovakvih kopernikanskih misli naših latiničara.

Komentari (15)

Pera

02.03.2021. 10:52

U prvom ratu austrougari su zabranili ćirilicu uveli latinicu da bi uništili naš identitet jevrein broz tito u pojmu bratstva jedinstva uništavao je naš identitet a to što sve traje i danas otkriva tita2sorosa koi sprovodi istu politiku čak u medije uvodi hrvatske izraze veletržnica cjepivo promišljanje krovni savet...

Ifinus

02.03.2021. 11:12

Stvar je u tome što je zakonodavac u neskladu sa realnošću. Potpuno je nerealno da natpisi firmi i njihove reklame budu na ćirilici (na latinici bi mogli samo dodatno da budu napisane).

Lexy

02.03.2021. 11:12

Pun nam je grad stranaca. Kako mislite da razumeju bilo sta, ako sve pise cirilicom? Ja pisem cirilicom, ali racuni, deklaracije, nazivi...za koga? Cirilica se nosi u srcu i pise ko tako oseca, ne ide to na silu.

Fuj

02.03.2021. 21:32

@Lexy - Најсмешнији су ови што кажу ,, пун нам је град странаца.." Па господине, кад би укључио мозак знао би да странац не зна шта значи пекара док не научи српски, писало пекара или pekara. А да знаш неки страни језик, или случајно 4,5, знао би и то да слова у њима имају различите гласовне вредности. Мислите да се а у француском и енглеском читају исто? Или, да се вратимо на пекару, зар заиста мислите да ће Енглез pekara да прочита као пекара ако зна само енглески? И како то да ви не знате све светске језике који се користе латиницом кад је већ знате? Невероватно колико људи површно размишљају. Ако већ мислите на странце, решење је, ако неко сматра за потребно, да ћирилицом напише дотични текст на српском а затим на енглеском, немачком, француском или ком год језику жели, на њиховом писму.

Suverena

02.03.2021. 11:47

Немачки се говори и у Аустраји и у Швајцарској иако су дијалекти измеђy севера и јужних овог језичког подручја далеко различитији него разлика између срБског и крватског, босанског или македонског... Зиаста невероватно да нам отимају културну баштину с таквим безобразлуком!

Zoran Zemun

02.03.2021. 12:16

U Srbiji bi moralo da se pise SAMO na cirilici. Ko koristi i ono drugo pismo, moze slobodno, ali neka plati na pr. 50% poreza vise (novine na latinici, natpisi sa imenima firmi, televizije...). Pa neka ga koristi. Na samo 70 km od Zemuna prema zapadu, cirilica je i dalje zabranjena, lupaju table sa nasim natpisima... i to je civilizacija kojoj bi, preko latinice, trebalo da se priblizimo?!?! Slavimo pevace koji idu u zagreb i govore da je srpski iskvareni hrvatski?! Nemamo jos zakon o NASEM jeziku?! Stravicno. Nema buducnosti takvom narodu. PS izvinjavam se sto pisem latinicom, jer na kompjuteru nemam cirilicu.

Petar

02.03.2021. 12:51

Желео бих да наведени закони о употреби ћирилице што пре буду изгласани. Знам да нам закони неће пуно помоћи, али ономе ко жели да користи ћирилицу тада ће бити лакше, а нама борцима за ћирилицу много једноставније да објаснимо људима зашто морамо да пишемо својим језиком. И све то зато јер српски језик без ћирилице није српски језик, то је ваљда свима јасно.

Čeda

02.03.2021. 12:55

Право питање се поставља, ко нама брани да пишемо словима која нас дефинишу као Србе и не дозвољава нашој култури да постоји него је затире?

xxdet

02.03.2021. 13:37

Немојте да се чудите, у Србији су даље веома јаки утицаји Германске и Брозове линије која против Србије води јавни и тајни рат већ деценијама поткопавајући Српски језик, писмо и идентитет. Поједине бивше републике СФРЈ и даље третирају Србију као Југославију у којој оне настоје да задрже своје феуде и утицај. На жалост, годинама рад Владе није показивао да Србија води рачуна о себи али позитивни догађаји нарочито у последњих годину дана показују да су добили `потисак`. Велико Хвала потискивачима.

Ognjen napisao latinichki jer mi ne dozvoljava chirliichki

02.03.2021. 22:21

Ја стварно, али заиста, не знам шта је ту тешко прописати ћирилицу као једино писмо у Србији. Прописати да сви срБски производи у Србији норају имати ћириличке називе. Тако би нам олакшали куповину домаћих производа. Само један од мање важних добробити коришћења ћирилице, а у овом случају јачање домаће привреде. Називе места осим обавезно ћириличког имена, можемо евентуално да обележимо латиницом али не хрватском већ системом=: sh=š итд. Издавачима књига у Србији прописати обавзно штампање књига на ћиричком писму. Нема расправе око тога. Регистарске ознаке, све могуће што је, све ћирилицом. Од компанија за продају телефона издејствовати обавезно српски језик и ћирилицу како за систем телефона тако и тастатуру. И све ово за Србина никад а не сме да буде превише већ нешто најнормалније.