PROPIS POSLE TRI DECENIJE: Održana prva javna rasprava o Nacrtu zakona o muzejskoj delatnosti

Zdravko Grumić

19. 01. 2021. u 10:14

NOVIM Zakonom o muzejskoj delatnosti biće na savremen način uređen sistem zaštite i korišćenja muzejske građe, vođenje dokumentacije, uslovi i način osnivanja muzeja i njihovog rada, kao i druga bitna pitanja u toj oblasti, istaknuto je na prvoj javnoj raspravi o nacrtu tog zakonskog propisa, održanoj juče u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

ПРОПИС ПОСЛЕ ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ: Одржана прва јавна расправа о Нацрту закона о музејској делатности

Foto N. Karlić

Ministarstvo kulture je proteklih godina, u više navrata, pokušalo da izradi taj zakon ali su tek sad stvoreni uslovi i Radna grupa je pripremila Nacrt tog dokumenta, istakla je Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture i informisanja.

- Cilj je da se stvori pravni okvir, odnosno sistem u okviru kojeg će ustanove zaštite moći da na adekvatan i savremen način obavljaju svoju delatnost - rekla je ona napominjući da je taj zakon potpuno prilagođen uslovima u našoj zemlji tako da će, kad stupi na snagu, biti i primenljiv, za razliku od nekih zemalja koje su, kako je napomenula, previše kopirale evropsku regulativu u toj oblasti.

I pomoćnik ministra kulture Radovan Jokić je naglasio važnost donošenja tog zakona, nakon skoro tri decenije.

- Biće to svojevrsno dragoceno uputstvo koje će umnogome olakšati rad muzeja i onih koji u njima rade - naglasio je on i pozvao stručnjake da svojim sugestijama u narednim danima pomognu i doprinesu da se ta oblast što bolje uredi.

Jedan od njih, dr Drago NJegovan, donedavno direktor Muzeja Vojvodine, smatra da je veći deo predloženog zakona dobar, ali ima i niz konkretnih primedbi poput preciziranja obaveza muzejskih osnivača da se ubuduće ne bi dešavalo da, kako je rekao, "osnuju muzej, pa ga puste da se zlopati".

- Trebalo bi da se utvrdi i postupak neke vrste akreditacije, da se jasno vidi šta sve može da bude muzej - dodao je NJegovan.

Predsednica Radne grupe za izradu Nacrta zakona Tijana Palkovljević Bugarski napomenula je novine u zakonu, poput osnivanja Muzejskog saveta Srbije, uvođenja termina "matičnosti" muzeja i jasnog definisanja tog pojma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)