NEBO NAD BEOGRADOM: Povodom 60 godina likovne galerije KCB, dela inspirisana glavnim gradom

M. KRALj

09. 12. 2020. u 10:38

POVODOM šest decenija postojanja, tokom kojih je ostavila duboki trag u našoj kulturi, Likovna galerija Kulturnog centra Beograda, od sutra predstavlja postavku "Soba sa pogledom", svojevrsni omaž tradicionalnoj izložbi, "Beograd inspiracija umetnika".

НЕБО НАД БЕОГРАДОМ: Поводом 60 година ликовне галерије КЦБ, дела инспирисана главним градом

Boris Burić, "Dežavi"

Izložba "Soba sa pogledom" donosi radove više autora koji u Beogradu žive i stvaraju i predstavlja izbor fotografija i video-radova koji se mogu shvatiti kao zbirka komentara na savremeni Beograd, vizuelne zabeleške o njegovom privatnom i javnom biću, a održaće se u dva termina. Sutrašnju postavku, zameniće radovi koji će imati premijeru 21. decembra. Među autorima koji će biti zastupljeni su Radoš Antonijević i Nenad Malešević, Bojan Bem, Dejana Vučićević, Gabriel Glid, Vesna Golubović, Marija Dragojlović, Ivana Ivković, Ljiljana Jarić, Nemanja Lađić, Goranka Matić, Ivana Popov, Jelica Radovanović i Dejan Anđelković, Milica Ružičić i Ivan Šuletić.

Različiti pogledi, odnosno isečci iz vizuelnih dnevnika, ukazuju na raznovsnost umetničkih praksi, ali i na subjektivne percepcije jedne teme i jednog grada, ukazuju u Likovnoj galeriji:

- Ponekad postapokaliptični, na momente melanholični, utišani i intimni, ili gotovo apstraktni i opusteli prizori, sa pogledom punim iščekivanja često uprtim u nebo nad Beogradom, ovi radovi izneli su na površinu nekoliko lica ovog grada i jednu varijantu njegove savremene, vizuelne hronike.

Zbog mera koje su propisane radi suzbijanja pandemije, ova izložba kojom se obeležava jubilej, neće imati svečano otvaranje kao ni druge dve decembarske postavke KCB. Publika će moći da pogleda dela u sva tri izložbena prostora Kulturnog centra, od četvrka u podne.

U galeriji "Podrum" će tokom decembra biti izloženi radovi Borisa Burića, intermedijalnog umetnika iz Beograda. Radovi ovog autora su konceptualno orijentisani i zasnovani na ideji društvene i umetničke kritike koja se izražava u galerijskim uslovima, ali i umetničkim akcijama u vangalerijskom prostoru. Polje interesovanja su mu: film, fotografija, akcija, performans, kolaž.

DRAMA U FOTOGRAFIJI

U GALERIJI "Artget" biće obeleženo 50 godina od osnivanja katedre kamere na FDU, kroz postavku fotografija studenata. Izložba nosi naziv "Drama u fotografiji?", a izlagači su Vladislav Andrejević, Aleksa Bartol, Milica Drakulić, Boško Đorđević, Kosta Đuraković, Ana Melentijević, Miroslav Mišić, Milan Radojčić, Đorđe Stojiljković, Mladen Teofilović, Đurđina Tomić i Luka Trajković. Kao gosti, radove predstavljaju i studenti FPU Una Laurenčić i Jelena Žigić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri