MARKO KRALjEVIĆ OD VAZALA DO JUNAKA: Reditelj Dejan Zečević o planiranom filmu o velikom heroju naše epske poezije

A. POPADIĆ

23. 11. 2020. u 08:00

МАРКО КРАЉЕВИЋ ОД ВАЗАЛА ДО ЈУНАКА: Редитељ Дејан Зечевић о планираном филму о великом хероју наше епске поезије

Musa i Marko na slici Vladislava Titelbaha

FILM "Marko Kraljević", koji je na nedavno završenom konkursu Filmskog centra Srbije za dugometražni igrani film dobio podršku od 32 miliona dinara, na veliko platno doneće priču o jednom od najpoznatijih junaka srpske narodne poezije i mitologije.

- Osnovu scenarija Maje Todorović čini epska pesma "Marko Kraljević i Musa Kesedžija". Ono što je interesantno i što bi moglo da predstavlja dramaturški problem, ali je svakako dobro za scenario, jeste to što na jednoj strani imamo istorijske činjenice, a na drugoj epske pesme - objašnjava, za "Novosti", reditelj budućeg filma Dejan Zečević.

Po njegovim rečima, najveća vrednost scenarija je vešt spoj istorije i epike.

- Film koristi istorijske elemente i vodi priču ka epskom momentu. Na taj način imamo put Marka Kraljevića od antiheroja, turskog vazala, do heroja, onakvog kakvog ga pamtimo.

Zečević kaže da će film ponuditi nešto originalno i u žanrovskom smislu.

- Naša narodna epska poezija pruža vrlo pogodne elemente za filmsku adaptaciju, nešto slično kao što smo imali u japanskom samurajskom filmu, ili u italijanskom špageti vesternu. U narodnim epskim pesmama ima crnog humora, ironije, to je karakteristika i Marka Kraljevića. Radi se o junaku o kome većina ljudi ima neku svoju predstavu i neće biti lako a ni moguće zadovoljiti sve. Ovaj epski junak je sa svojim nedoumicama, razmišljanjima i sada aktuelan, vrlo je filmičan, iskreno, neobično mi je što do sada nije snimljen film o njemu - kaže reditelj.

Naslovnu ulogu igraće jedan od najpopularnijih mlađih glumaca Milan Marić čime je, po mišljenju komisije FCS koja je glasala za ovaj projekat, "odmah jasna rediteljeva namera da napravi film daleko od klišea, lakih rešenja i na prvi pogled prepoznatljivog stila naracije".

- Svaki reditelj se u izboru glumaca oslanja na neko sopstveno osećanje, viđenje lika. Bio nam je potreban vrhunski glumac, ali i neko ko u vizuelnom smislu, ali i po karakteru, energiji, može da iznese lik Kraljevića Marka. Namera nam je da izbegnemo jednodimenzionalnost našeg junaka, pa sam tražio glumca koji ne razmišlja jednodimenzionalno - objašnjava Zečević.

Iz dosadašnjeg opusa ovog reditelja, naklonjenog hororu i trileru, kao i savremenim pričama, nije se moglo naslutiti da će baš on režirati priču o srednjovekovnom epskom junaku. On nam, pak, otkriva da je to bio njegov dugogodišnji san.

- Film o Marku Kraljeviću je za mene životna prilika, ono što se dešava jednom u životu. Možda tako ne izgleda, ali dugo sam stremio ka ovome, da uradim jednu kostimiranu, epsku priču - iskren je Zečević.

Naš sagovornik je uveren da bez obzira na to što glavni junak pripada dalekoj prošlosti, u ovoj priči ima mnogo toga što se prepoznaje i u sadašnjem vremenu.

- Uveren sam da ovo može da bude uzbudljiv, vrlo komercijalan i pametan film - zaključuje.

U PLANU I TV SERIJA

REDITELj nam otkriva da je, uporedo sa filmom, u planu i snimanje TV serije.

- Naša produkcija "Biberče" trenutno pregovora sa emiterima, tražimo partnera među vodećim TV stanicama. Istovremeno, vodimo pregovore i sa koproducentima, a prioritet su nam kolege iz Turske. Imajući u vidu radnju filma, ta saradnja nam je krucijalna, a u planu nam je da deo glumačke ekipe bude iz Turske, čime bi dobili na autentičnosti. Možda uspemo da angažujemo i neke turske glumce koje naša publika poznaje i voli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)