KPGT USKORO POD KROVOM GRADA: LJubiša Ristić o planovima za pozorište u Staroj šećerani i novom kulturnom centru

Vukica Strugar

17. 11. 2020. u 10:52

POSLE više od četiri decenije uzbudljivog "gerilskog" umetničkog trajanja, Grad Beograd imaće osnivačka prava KPGT (Kazalište, Pozorište, Gledališče, Teatar), čiji je idejni tvorac i vođa svih proteklih decenija naš proslavljeni reditelj Ljubiša Ristić.

КПГТ УСКОРО ПОД КРОВОМ ГРАДА: Љубиша Ристић о плановима за позориште у Старој шећерани и новом културном центру

Foto P. Mitić

U dogovoru s nadležnima, najkasnije do 1. jula naredne godine, Grad će preuzeti obaveze nad ovim pozorištem koje u Staroj šećerani, "okuplja mlade glumce, predstavlja pozorišnu avangardu i jedinstvenu pojavu u našoj kulturi". U praksi, to znači da će poput Zvezdara teatra i Teatra "Vuk", pokrivati troškove rada pozorišta i finansirati pojedinačne projekte KPGT.

- Ovim će nam se malo olakšati položaj, naročito u trenutnoj situaciji. Ljudima koji budu preuzeli pozorište, svakako, biće lakše - kaže Ljubiša Ristić.

- Nisam iznenađen odlukom, to je stvar dogovora. Važno je da se ovde napravi Kulturni centar, pozorište će ostati na svom mestu i prirodno je da Grad o tome brine. Reč je o velikom poduhvatu države na trinaest hektara, a u prostoru će se nalaziti pozorišta, biblioteke, muzeji. Ceo kompleks Šećerane biće veliki Kulturni centar.

Naš sagovornik dodaje da plan o izgradnji postoji već dve godine i sada treba da se realizuje. Po završetku stečaja Šećerane, Grad će kupiti ceo prostor kao spomenik kulture zaštićen zakonom:

- Što se nas tiče, mi ostajemo prva kulturna institucija unutar budućeg projekta. Onda će doći ostali sadržaji, formirati se razne druge aktivnosti. Nismo pozorište sa stalnim ansamblom, pa će Grad pokrivati režijske troškove kao i ostalima, i finansirati projekte. Takođe, pozorište će imati svoj Upravni odbor kao i sve druge slične institucije. Do sada sam sve to vodio sam. Vodiću i dalje, ali u saradnji s drugim ljudima koji će tu doći. Ostaćemo isto pozorište. I ljudi koji ovde rade imaju jasnu svest o tome šta je kazalište, pozorište, gledališče, teatar. Ništa se tu ne menja, samo će biti malo lakše. I to je to.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)