UDRUŽENJA “OPLELA” PO MINISTARSTVU”: Reagovanja povodom saopštenja o demoliranoj izložbi stripa grupe "Momci" u galeriji "Stara kapetanija"

M. A. K.

16. 10. 2020. u 22:20

Na saopštenje Ministarstva kulture i informisanja, povodom demoliranja izložbe stripa u galeriji "Stara kapetanija" u Zemunu, reagovalo je Udruženje likovnih umetnika Srbije, nazvavši ga najsramotnijim u istoriji te institucije.

УДРУЖЕЊА “ОПЛЕЛА” ПО МИНИСТАРСТВУ”: Реаговања поводом саопштења о демолираној изложби стрипа групе Момци у галерији Стара капетанија

Foto: Novosti

- Od Minhena 1937. godine, nijedan ministar kulture u svetu se nije usudio da govori o "degenerisanoj umetnosti" - izričiti su u ULUS-u.

Na iznete tvrdnje - da izložba grupe "Momci", koja prikazuje skaradne i nekoralne sadržaje zaogrnute plaštom kreativnosti, nije ni trebalo da bude otvorena, kao i da njen takozvani andergraund sadržaj pripada "podzemlju" ljudskog uma - iz ULUS-a odgovaraju: ovakvo saopštenje Ministarstva ohrabruje huligane da nadalje određuju šta je prava, a šta nije prava umetnost.

Iz Vlajkovićeve 3, u petak je usledio odgovor ULUS-u (ali i drugim esnafskim udruženjima) ANKSS-u i SULUV-u kojima je, takođe, zasmetalo saopštenje Ministarstva kulture:

- Umesto što na primitivan način vređaju Ministarstvo i neargumentovano ga dovode u vezu sa najmonstruoznijom društvenom pojavom dvadesetog veka, autorima nesrećnog reagovanja bilo bi celishodnije da se, makar delićem svoje iskošene pažnje, posvete pitanju odgovornosti umetnika za svoj stvaralački izraz, odnosno pitanju gde su granice umetničke slobode i šta je to što kod pojedinaca i grupa može da pobudi različita osećanja i delovanja.

PRIZNALI KRIVICU, USLOVNO OSUĐENI

DVOJICA "upadača", koja su cepala izložbu u galeriji "Stara kapetanija", M. Ž. (35) i D. A. (19), u petak su privedeni na saslušanje u Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu. Na teret im se stavlja krivično delo nasilničko ponašanje:

- Osumnjičeni su priznali krivicu i sa tužilaštvom zaključili sporazum o priznanju - kažu, za "Novosti", iz Tužilaštva. - Sud im je izrekao uslovne kazne od tri meseca zatvora i rokom provere od godinu dana. (J. D. Lj.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama