UPAD U GALERIJU "STARA KAPETANIJA": Uništeni umetnički radovi, među njima i kontroverzni crtež bebe sa sekirom u glavi (FOTO/VIDEO)

M. Kralj

13. 10. 2020. u 23:47

VIŠEDNEVNA hajka na društvenim mrežama „Tviter“ i „Fejsbuk“, protiv postavke andergraund stripova grupe „Momci“ u Staroj kapetaniji, u okviru 11. međunarodnog festivala „Zadnje doba“, završila se vandalskim upadom grupe od deset do 15 mladića u u kapuljačama, koji su pokidali sa zida, a zatim i pocepali strip table. Prema nekim izvorima, korišćen je i suzavac.

УПАД У ГАЛЕРИЈУ СТАРА КАПЕТАНИЈА: Уништени уметнички радови, међу њима и контроверзни цртеж бебе са секиром у глави (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Novosti

U galeriji su se u tom trenutku zatekli jedan radnik obezbeđenja i dežurna umetnica, ali niko od njih nije povređen. Prethodno, oko 19 časova, zemunskoj policiji prijavene su pretnje smrću koje su primili organizatori i autori izložbe.

Kako su prethodno pisale „Novosti“ kontroverze su počele povodom ilustracije sa ove izložbe pod imenom „Kenjkavac“. Na njemu je predstavljena okrvavljena beba kojoj je sekira u glavi, ispod koje piše: „Bebac koji mnogo kenja pa dobije sikiru u glavu“.  Za korisnike „Tvitera“ i „Fejzbuka“, ovaj crtež dimenzija osam puta 15 santimetara, nastao devedesetih godina prošlog veka, bio je „bolestan“, „morbidan“, „užas“, „satanizam“...Pominjala se masonerija, krivične prijave, ustaštvo, a usledile su i ozbiljne pretnje.

Organizatori i autori, objasnili su za naš list, da je reč o specifičnom žanru strpa,  za koga su karakteristični „agresivniji i grafički eksplicitniji sadržaji“, kao i da je ovaj kao i ostali radovi sa ove postavke „brutalni odgovor na brutalnost vremena u kome su nastajali, devedesete godine 20. veka“.  Bili su izričiti u tome da iza ove izložbe ne stoje „ni balije, ni ustaše, ni satanisti“, kao i da na radove nije bilo negativnih rekacija u poslednje 24 godine, od kada je grupa „Momci“, koja više ne radi zajedno, poslednji put izlagala u Staroj kapetaniji .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)