DOKUMENTARNI HITOVI NA 13. FESTIVALU BELDOKS: Od Staljinve sahrane do muze Dalija i Vorhola

R.R.

02. 09. 2020. u 16:45

TRINAESETO izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma (Beldoks), koje se održava od 3. do 10. septembra, u programu „Udarni termin“ dovodi pred našu publiku izuzetna hit ostvarenja, dela velikih autora koja su nagrađena priznanjima na najprestižnijim svetskim festivalima i nominacijama za Oskar.

ДОКУМЕНТАРНИ ХИТОВИ НА 13. ФЕСТИВАЛУ БЕЛДОКС: Од Стаљинве сахране до музе Далија и Ворхола

Foto: Depositphotos

U ovoj selekciji su “Nomad: Tragovima Brusa Četvina”, u režiji slavnog Vernera Hercoga. U ovoj autobiografskoj odi prijateljstvu, veliki reditelj prikazuje kako je 30 godina posle smrti prijatelja, pisca i avanturiste Četvina, krenuo njegovim stopama kroz Saharu, inspirisan zajedničkom strašću prema nomadskom životu. “Državna sahrana” Sergeja Loznice, uz do sada neviđene arhivske snimke iz marta 1953, vodi publika da vidi poslednji ispraćaj Josifa Staljina, svaku fazu pogrebnog spektakla kao vrhunac kulta ličnosti velikog diktatora. Od dokumentaraca nominovanih za Oskar na Beldoksu će biti prikazana dva, i oba na temu stradalništva u Siriji - “Za Samu” reditelja Vada Ala-Kateba i Edvarda Votsa, i “Pećina” Ferasa Fajada. Tu su i “Zemlja je plava kao pomorandža”, ukrajinska porodična drama koja se dešava usred ratnih razaranja, u režiji Irine Cilik, italijanski dokumentarci “Mafija nije ono što je nekad bila” Franka Mareska.

Publika Beldoksa imaće priliku da vidi i uzbudljiv dokumentarac “Nestanak moje majke” Benjamina Barezea, nominovanog za evropski Oskar. Reč je o životnoj priči Benedete Barzini, slavne manekenke, muze Endija Vorhola i Salvadora Dalija, radikalne feministkinje 70-tih godina prošlog veka, koja se u 75. godini života zasitila svih uloga i sveta i odlučila da nestane.

Tu su i “More senki” Ričarda Ladkanija, “Fatalna Nomi” Džefrija Mekhejla (analiza značaja filma Showgirls Pola Verhovena iz 1995), “Duh Pitera Selersa” Pitera Medaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)