ČUVAJU LEGATE KNJIŽEVNIKA I SLIKARA: Novi Kozarci, kod Kikinde, ponosni na poklone Zdravka Mandića i Đoke Stojičića

Рада Шегрт
Rada Šegrt

12. 07. 2020. u 20:42 >> 20:43

ZGRADA nekadašnje predratne porodične vile u Novim Kozarcima, kod Kikinde, čuva dve jedinstvene zbirke koje su ovom mestu poklonili slikar Zdravko Mandić i književnik i bivši diplomata Đoko Stojičić

ЧУВАЈУ ЛЕГАТЕ КЊИЖЕВНИКА И СЛИКАРА: Нови Козарци, код Кикинде, поносни на поклоне Здравка Мандића и Ђоке Стојичића

Rada Šegrt

Mandić je ostavio legat sa 17 slika, a Stojičić je zaveštao knjige, slike i lične predmete. Novokozarčani su ponosni na ove darove, posebno zbog toga što nijedan od njih dvojice nije rođen u ovom mestu, već su u Kozarce stigli kao deca, sa roditeljima kolonistima koji su se u Banat doselili iz Bosanske Krajine. Mandić je rođen u Strigovi, u Potkozarju, a Stojičić u sele Medna, kod Mrkonjić Grada, ali su Nove Kozarce osećali svojim jedinim zavičajem.

SLIKAR Zdravko Mandić je, u stvari, kolekciju retrospektivnih slika poklonio Narodnom muzeju Kikinda, ali uz uslov da ona stalno bude izložena u Novim Kozarcima.

- Ponosni smo na Zdravka, na njegovu umetnost, i s velikim poštovanjem čuvamo njegove slike koje je poklonio pre 31 godinu. One su izložene u Umetničkoj galeriji, koja od njegove smrti 2012. godine nosi njegovo ime. Radi sećanja na tog velikog slikara, našeg zemljaka, i u znak zahvalnosti, iste godine organizovali smo likovnu koloniju koju smo, takođe, nazvali po njemu. U saradnji sa Mesnom zajednicom i Pravoslavnom crkvenom opštinom, kolonija se od tada održava svake godine - priča Braco Azarić, poznati slikar iz Novih Kozaraca koji vodi koloniju.

Mandić je Akademiju likovnih umetnosti završio u Beogradu, a magistrirao je u klasi profesora Mila Milunovića. U Zrenjaninu je živeo od 1965. i 20 godina vodio Savremenu galeriju. Priredio je više od 150 samostalnih izložbi, a slike mu se nalaze u galerijama i privatnim kolekcijama širom sveta.

- U legatu su pretežno akvareli, ima i nekoliko crteža i ulja na platnu. U galeriji u Novim Kozarcima godišnje priredimo tri-četiri izložbe, a održavamo i književne večeri, susrete slikara i pesnika - navodi Azarić, čije je slike, zbog snažnih boja, Zdravko Mandić jednom uporedio sa Konjovićevim.

Rada Šegrt

Jedna od Mandićevih slika

LEGAT Đoke Stojičića sadrži više desetina knjiga, ali i slika, među kojima je portret koji je uradio Mandić. Osim oba legata, u zgradi Umetničke galerije "Zdravko Mandić" nalazi se i biblioteka.

- To je svojevrsna spomen-soba, jer je Đoko Stojičić darovao i neke lične predmete koji podsećaju na Bosansku Krajinu. To svedoči o podneblju iz kojeg su se Krajišnici posle Drugog svetskog rata doselili u Nove Kozarce - objašnjava slikar Braco Azarić.

TROJERUČICA

DVADESETAK slikara, koji su pretprošlog vikenda učestvovali na koloniji "Zdravko Mandić" u Novim Kozarcima, obavezno se poklone kopiji hilandarske ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, koja se nalazi u crkvi posvećenoj Svetom proroku Iliji.

Rada Šegrt

Slikar Braco Azarić u legatu Zdravka Mandića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna