NEBESKA MUZIKA MORIKONEA: Svet se oprašta od slavnog italijanskog filmskog kompozitora i oskarovca

R. Radosavljević

07. 07. 2020. u 11:45

SA njegovom muzikom smo sanjali, maštali, odrastali, doživljavali najdublje emocije, stvarali filmove... Njegova muzika je očaravala svet. Niko više neće biti tako veliki umetnik i veliki čovek, Morikone nas je inspirisao da umetnost znači ljudsku dobrotu...

НЕБЕСКА МУЗИКА МОРИКОНЕА: Свет се опрашта од славног италијанског филмског композитора и оскаровца

Foto: Novosti arhiva

Ovim rečima od Enija Morikonea, slavnog kompozitora i dirigenta, oskarovca koji je preminuo juče u Rimu, u 91. godini, oprostio se reditelj Đuzepe Tornatore, koji je s njim sarađivao u svojim najznačajnijim filmovima ("Sinema Paradizo", "Legende o 1900", "Malena", "Barija: kapija vetrova").

Tugu za umetnikom koji je svojom muzikom obeležio svetsku kinematografiju izražava čitava italijanska javnost, vest o njegovom odlasku objavljena je na svim naslovnim stranama, a svojim emotivnim izjavama žalosti oglašavaju se stotine filmskih i pozorišnih stvaralaca, među kojima su i Sofija Loren, Roberto Benjini, Mateo Rovero, Monika Beluči...

ZA VJEK I VJEKOV

JEDAN od najvećih filmskih stvaralaca, kako za "Novosti" ističe naš kompozitor Zoran Simjanović, stvorio je muziku koja će ostati za vjek i vjekov, i slušaće se dok postoji civilizacija. - Nisam se, nažalost, nikada lično sreo s Morikoneom. Bio sam na putu kada je gostovao u Beogradu, a drugu priliku nisam iskoristio na festivalu u Monte Karlu 2003, na kojem sam učestvovao sa filmom "Sjaj u očima". Tada smo zajedno bili u konkurenciji za nagradu za najbolju muziku, koju sam ja osvojio. Zanimljivo je da je Morikone preminuo 6. jula, istog dana kada je pušten prvi ton-film u svetu - kaže Simjanović.

Saučešće porodici Morikone zbog gubitka jednog od najvećih umetnika 20. veka koji su proslavili Italiju, kako se kaže u njihovom saopštenju, izrazili su predsednik Italije Serđo Matarela, premijer Đuzepe Konte, i cela italijanska vlada na čelu sa ministrom kulture Dariom Frančeskinom.

Kompozitor iza koga je ostalo više od 500 dela za pozorište, film i televiziju, po sopstvenoj želji, biće sahranjen samo u krugu porodice, "u duhu osećaja poniznosti koji je uvek inspirisao dela njegovog postojanja", kako su objavili njegovi najbliži. Do nebeske "muzičke scene" Morikonea će ispratiti supruga Marija, sinovi Marko, Alesandro, Andrea i Đovani koji je reditelj, unuci Frančeska, Valentina, Frančesko, Luka...

Veliki gospodin umetnosti i života koji je poput blistavog zraka sunca obasjavao Italiju, kako je u svom opraštanju od njega izjavila Sofija Loren, rođen je u Rimu 1928, a ljubav prema muzici nasledio je od oca Marija, poznatog džez trubača. Morikone je prve kompozicije napisao sa šest godina, a sa 12 je upisao konzervatorijum za harmoniju koji je završio za nepune dve godine. Njegovu zaostavštinu danas čini muzika za ostvarenja koja su ušla u istoriju "pokretnih slika". Njegove melodije izvode se širom sveta, i nadživele su i same filmove za koje su komponovane. Među njima su slavni vesterni "Za šaku dolara", "Dobar, loš, zao", "Bilo jednom na Divljem zapadu"..., kao i remek-delo "Bilo jednom u Americi" Serđa Leonea, "Nedodirljivi" i "Misija na Marsu" Brajana de Palme, horor "Stvor" Džona Karpentera, "Potpuni zaokret" Olivera Stouna, "Misija" Rolanda Žofea, "Podlih osam" Kventina Tarantina za koji je 2016. dobio Oskar za najbolju muziku... Zlatnu statuetu prvi put je dobio 2007, kada je iz ruku Klinta Istvuda primio Oskar za životno delo, a pre toga je za ovu nagradu imao pet nominacija.

Foto: Novosti arhiva

Priznanje mu je uručio Klint Istvud

"Za mene je komponovanje uzbudljivo kao i stvaranje života, i sam život - muzika je nešto kao moji roditelji, žena koju volim, moja deca s kojima se igram, prijatelji, snovi iz detinjstva, neko najbliži kome se uvek radujem... Uvek sam komponovao ono što osećam, nisam pravio kompromise, i nema mnogo stvari za kojima žalim. Ipak, ponekad samo zažalim što nisam prihvatio ponudu Klinta Istvuda da radim muziku za njegov film 'Mostovi okruga Medison'", govorio je Morikone.

Foto: Novosti arhiva

“Sinema Paradizo“

Veliki gospodin i jedan od najslavnijih umetnika bio je i gost Srbije - februara 2009. Morikone je nastupao u beogradskoj "Areni" sa simfonijskim orkestrom "Roma sinfonijeta", solistkinjom Suzanom Rigači i našim akademskim horom "Obilić". Koncert je održan u rasprodatoj dvorani, kada je više od 15.000 gledalaca ustalo da se pokloni maestru. Morikone se tri puta vraćao na bis, a koncert je trajao puna tri sata!

Foto: Novosti arhiva

“Podlih osam“
NAJBOLNIJI ADIO

MORIKONE je preminuo na rimskoj klinici od posledica pada, a njegova porodica objavila je nekrolog koji je nekoliko dana ranije sam napisao: "Ja sam mrtav. Ne želim da uznemiravam ljude koje volim, a puno ih je, ne mogu sve da ih imenujem, ali ih pozdravljam s velikom ljubavlju. Mojoj supruzi Mariji sva moja ljubav, ona nas je držala zajedno sedamdeset godina, i žao mi je što je napuštam. Njoj šaljem najbolniji 'adio'. Nadam se da moji sinovi, unuci, moje sestre shvataju koliko sam ih voleo...", zapisao je Morikone. A na društvenim mrežama od njega se oprostio i Antonio Banderas:

Foto: Novosti arhiva

“Malena“

"S velikom tugom izgovaramo 'adio' velikom filmskom maestru, njegova muzika nastaviće da odjekuje u našem sećanju", napisao je slavni glumac.

Od Morikonea se oprostio i veliki Andrea Bočeli:

Foto: Novosti arhiva

“Za šaku dolara“

- Danas plačemo za njegovim fizičkim odlaskom, ali nas teši da će njegov kreativni glas nastaviti da oduševljava buduće generacije. Morikone je bio autor "apsolutne muzike", njegove duboke melodije ostaće dirljive i nosićemo ih svi u srcu. (M. O.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!