POTRESNA DRAMA O TESLINOJ MAJCI: Nagrada "Branislav Nušić" Milici Konstantinović

M. N. M.

12. 04. 2024. u 16:17

LAUREAT 43. nagrade "Branislav Nušić" je autorka iz Sremske Mitrovice, doktor dramske teorije Milica Konstantinović, za dramu "Đuka: Drama o Đuki Mandić u 66 slika".

ПОТРЕСНА ДРАМА О ТЕСЛИНОЈ МАЈЦИ: Награда Бранислав Нушић Милици Константиновић

UDPS

Ovaj dramski tekst o Teslinoj majci, istakao se među čak 34 teksta pristigla na 43. konkurs za originalnu dramu Udruženja dramskih pisaca Srbije, jer "dokumentarnom istraženošću, socijalno-istorijskim i civilizacijskim implikacijama, filozofskim nijansama i krajnjom poukom i porukom predstavlja jednu od najpotresnijih drama u istoriji konkursa".

- Tema pobedničke drame, "Đuka: Drama o Đuki Mandić u 66 slika", jeste kako srpska porodica u zapadnom delu našeg naroda, u kasnom 19. veku, tretira svoje crne ovce, sumanute, neradnike i "oriđinale", a ideja teksta je da i najveći procesi čovečanstva zavisi od toga da li beskorisna ljudska jedinka ima samisao, saosećanje i ljubav bar još jednog ljudskog bića - zaključio je žiri u sastavu: dramaturg Vladimir Đurić, doktor filologije i istoričar pozorišta i drame Jelena Perić i dramaturg Zoran Stefanović (predsednik Udruženja dramskih pisaca Srbije i žirija).

Dramu ove srpske dramatičarke, scenaristkinje i teoretičarke umetnosti i medija, doktora nauka, profesora dramskih umetnosti, UDPS će nastojati da objavi u štampanom izdanju u ediciji "Savremena srpska drama" i preporuči za produkciju pozorišnim i filmskim produkcijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?