SLAVOMIRU GVOZDENOVIĆU URUČENA NAGRADA UDRUŽENJA KNJIŽEVNIKA "SIMO MATAVULJ": Na književnoj večeri u Adligatu Gvozdenović i Miroslav Aleksić

V.C.

23. 02. 2024. u 15:18

SLAVOMIR Gvozdenović, pesnik iz Temišvara, dobio je nagradu Udruženja književnika Srbije "Simo Matavulj", koju mu je uručio predsednik UKS Miloš Janković, na književnoj večeri u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat (Muzej knjige i putovanja, Muzej srpske književnosti). Osim Gvozdenovića, na književnoj večeri gostovao je još jedan dobitnik Drainčeve nagrade, novosadski pesnik Miroslav Aleksić.

СЛАВОМИРУ ГВОЗДЕНОВИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА СИМО МАТАВУЉ: На књижевној вечери у Адлигату Гвозденовић и Мирослав Алексић

Adligat

O pesničkom opusu dvojice stvaralaca govorio književnik i izdavač Gojko Božović, a događaj je muzički propratila Milica Milović, dirigent crkvenog hora "Ostrog". Prisutne je pozdravio predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjen Krstić.

Predsednik Adligata Viktor Lazić je istakao da su dvojica gostiju, inače članova ovog udruženja, podržala Adligat od samog osnivanja i da se u Muzeju srpske književnosti već nalazi legat Slavomira Gvozdenovića, a da je Miroslav Aleksić bio jedan od ključnih stručnih savetnika u periodu osnivanja.

Slavomir Gvozdenović (Belobreška, Rumunija, 1953.) diplomirao je srpski jezik i jugoslovensku književnost na Univerzitetu u Bukureštu i doktorirao sa temom "Jezik i stil u poeziji Vaska Pope". Član je Udruženja Adligat, Saveza pisaca Rumunije i počasni član Udruženja književnika Srbije. Suosnivač je Vukove zadužbine i član saradnik Matice srpske. Osnivač je podružnice UKS u Temišvaru i jedan je od pokretača Lige srpsko-rumunskog prijateljstva u Bukureštu i Temišvaru. Takođe je jedan od osnivača Saveza Srba u Rumuniji. Bio je predstavnik Srba u parlamentu Rumunije, član Saveta dijaspore pri Vladi SR Jugoslavije. Izabran je za prvog predsednika Skupštine dijaspore i Srba u Regionu. Živi i radi u Temišvaru. Glavni je urednik časopisa "Književni život". Predaje srpsku književnost na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru.

Adligat

Objavio je 30 knjiga, priredio desetak antologija srpske književnosti. Pored mnogobrojnih književnih nagrada, dobio je i Nacionalnu nagradu "Slobodan Jovanović" za društvenu i političku angažovanost od Vlade Srbije.

Miroslav Aleksić (Vrbas, 1960.) Diplomirao je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Bio je sekretar Festivala jugoslovenske poezije mladih i upravnik Narodne biblioteke "Danilo Kiš", u Vrbasu. Tri godine je obavljao poslove programskog direktora Međunarodnog sajma knjiga u Novom Sadu. Urednik je tribine Savremeni čovek i savremeni svet u Matici srpskoj. Obavlja poslove pomoćnika upravnika Biblioteke Matice srpske. Član je Udruženja Adligat, Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine i jedan od osnivača Društva novosadskih književnika. Bio je učesnik Osnivačke skupštine Udruženja književnika Republike Srpske.

Poezija mu je prevođena na ruski, engleski, slovački, rumunski, mađarski, italijanski, bugarski, makedonski i rusinski jezik. Pesme su mu zastupljene u pedesetak antologija i izbora poezije u Srbiji i inostranstvu. Dobitnik je više prestižnih nagrada, kao i Vukove nagrade Kulturno prosvetne zajednice Srbije za 2023.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)