SVUDA I UVEK- STRANCI: O izložbi kojom će Aleksandar Denić predstavljati Srbiju na Bijenalu u Venciji

M.A.K.

23. 11. 2023. u 20:54

GDE god da idete i gde god da se nalazite uvek ćete naići na strance - oni/mi smo svuda. Drugo, gde god da se nađete, uvek ste, istinski i duboko u sebi, stranac.

СВУДА И УВЕК- СТРАНЦИ: О изложби којом ће Александар Денић представљати Србију на Бијеналу у Венцији

Foto promo

Ovo tvrdi Aleksandar Denić, umetnik značajne međunarodne reputacije, koji će predstavljati Srbiju na 60. Bijenalu u Veneciji, postavkom Exposition Coloniale ("Kolonijalna izložba"), koja je odgovor na temu "Stranci svuda". To je zadatak koji je postavio Adrijan Pedros, ovogodišnji umetnički direktor najveće manifestacije vizuelnih umetnosti na svetu.

Jubilarno Bijenale otvoriće vrata za publiku 20. aprila, a svečano otvaranje Paviljona Srbije u Đardinima, tradicionalno će biti u okviru vernisaža (predstavljanje smotre za stručnu javnost), planiranog od 17. do 19. aprila. Ove godine komesarka našeg paviljona je Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, koji je realizator nastupa.

Kustoskinja izložbe Exposition Coloniale, Ksenija Samardžija, pozivajući se na Pedrosov stav o neminovnosti promene "tačke gledišta sa koje se govori o savremenoj umetnosti", konstatuje da je poželjna otvorenost za izmeštanje u osetljive prostore diskriminacije, migracije, kriza i identiteta:

- Upravo u tom prostoru suvereno deluje Denićevo stvaralaštvo. Bez kompromisa, oštro i delotvorno percipira granične i "neželjene" društvene pojave koje se razvijaju posledično- zaključuje istoričarka umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)