"NESVRSTANI" U ĐARDINIMA: Izabrani predstavnici Srbije za dva bijenala, u Veneciji i Londonu

M. A. K.

04. 01. 2023. u 15:00

UOČI dočeka Nove godine Srbija je dobila predstavnike za dve ugledne smotre vizuelnih umetnosti: Bijenale arhitekture u Veneciji i Bijenale dizajna u Londonu.

НЕСВРСТАНИ У ЂАРДИНИМА: Изабрани представници Србије за два бијенала, у Венецији и Лондону

Paviljon Srbije, Foto Tanjug

Autorski tim - Iva Njunjić i Tihomir Dičić, predstavljaće nas na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji koja će se održati od 20. maja do 26. novembra.

Njihov projekat "Ulazak na globalnu mapu/ oslanjanje na nesvrstanu arhitekturu" (ENTERING THE GLOBAL MAP / LEARNING OF NON - ALIGNED ARCHITECTURE") izabran je na konkursu koji je Muzej primenjene umetnosti raspisao u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije. Na dvostepeni i neanonimani konkurs stiglo je 25 prijava, a pet projekata je prošlo u drugi stepen konkursa. O radu koji će biti izložen u paviljonu Srbije u Đardinima, odlučivao je žiri, u kome su bili komesar našeg nastupa, arhitekta Slobodan Jović i članovi Stručnog saveta, na čelu sa profesorkom Dubravkom Đukanović, arhitektom. Zadata tema Bijenala arhitekture, čiji je kustos Lesli Loko je "Laboratorija budućnosti" (The Laboratory of the Future).

Na prvom učešću Srbije na Bijenalu dizajna u Londonu sledeće godine (London Design Biennale), od 1. do 25. juna, u prestižnom zdanju Somerset (Somerset House), našu zemlju će predstavljati projekat "Projekat 134, Sveta geometrija" autora Dušana Jovovića. Rad je izabran na konkursu koji je raspisao Muzej primenjene umetnosti u Beogradu. Ova ustanova realizovaće pripreme nastupa na predstojećem, četvrtom po redu Bijenalu u prestonici Velike Britanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini