SRPSKI PAVILJON MEĐU 10 ODABRANIH: Portal "Artsi" o najuspešnijim nacionalnim postavkama na Bijenalu umetnosti u Veneciji

M. A. K.

28. 04. 2022. u 12:11

PAVILjON Srbije, odnosno projekat "Hod sa vodom", delo umetnika Vladimira Nikolića i kustosa Biljane Ćirić se, prema izboru portala www.artsy.net (veb stranica za posredovanje u trgovini umetničkim delima, sa središtem u Njujorku), našao među deset najboljih nacionalnih postavki na 59. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji.

СРПСКИ ПАВИЉОН МЕЂУ 10 ОДАБРАНИХ: Портал Артси о најуспешнијим националним поставкама на Бијеналу уметности у Венецији

Rad "Hod sa vodom" Vladimira Nikolića i Biljane Ćirić, Foto MIK

U tekstu koji je potpisala Ajana Dozijer ističe se da "Hod sa vodom" ima dve uverljive instalacije, od kojih je jedna četiri metra visok ekran, na kom je bazen koji umetnik preplivava, dok je na drugom, nekoliko metara širokom ekranu prikazan snimak vode načinjen sa tri kamere bez digitalnog manipulisanja:

- Horizont govori o Nikolićevoj rastućoj zebnji zbog gubitka vode i ekoloških lokacija usled klimatske propasti.

Ovo piše u obrazloženju izbora u kom su se još našli i paviljoni Singapura, Mađarske, SAD (na kom izlaže Simon Li, dobitnica "Zlatnog lava", kao najbolji umetnik Bijenala), Južne Koreje, Latvije, Zimbabvea, Nemačke, Grčke i Velike Britanije čiju je nacionalnu izložbu stručni žiri Bijenala proglasio pobednikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima