MINA KARADŽIĆ STIGLA I U KRAGUJEVAC: Otvorena izložba o ćerki Vuka Karadžića, autorke Svetlane Matić

D.B.M.

18. 11. 2023. u 21:38

U NARODNOJ biblioteci "Vuk Karadžić" otvorena je izložba o Mini Karačić, čiji je autor Svetlana Mataić, profesorka iz Beča.

МИНА КАРАЏИЋ СТИГЛА И У КРАГУЈЕВАЦ: Отворена изложба о ћерки Вука Караџића, ауторке Светлане Матић

Privatna arhiva

Direktorka Biblioteke Anđela Ognjanović je pohvalila trud i predani rad profesorke Matić na tome da Minin lik i delo otrgne od zaborava, istakavši da je takav rad rezultirao sa više projekata i akcija koje su imale veliki značaj za srpsku dijasporu u Beču. Matić je istakla da je društvo "Vilhelmina Mina Karadžić", na čijem je čelu, do sada postavilo spomen-ploču u Beču, osnovalo biblioteku koja nosi Minino ime, ustanovilo nagradu "Mina Karadžić", kao i to da je sledeći projekat Društva izložba o Milici Stojadinović Srpkinji. Njena knjiga "Pevam danju, pevam noću - Pisma Mini Karadžić" je osnova ove izložbe.

- Mina je svestrana ličnost koja je pre svega pomagala svome ocu Vuku, vodila korespodenciju sa više od 300 osoba, bila naša prva slikarka uz Katarinu Ivanović i prevodila srpske narodne umotvorine na nemački. Ulazila je u najbolje bečke kuće i među prijatelje ubrajala braću Grim, Getea, Leopolda Rankea i druge velikane tog doba - rekla je Matićeva.

Dušan Borisavljević se zahvalio prisutnima i istakao da je simbolika izlaganja u Kragujevcu tim veća, zbog toga što je Vuk svoj rad na sakupljanju srpske kulture baštine započeo baš u Šumadiji, kao i to je da se, zbog činjenice da je on iz Kragujevca, ova izložba tretira kao zavičajna u gradu na Lepenici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu