OD EPA DO ROKENROLA: Predstavljeno osam pesničkih zbirki u izdanju N. B. "Stefan Prvovenčani"

M. N. M.

02. 11. 2023. u 14:41

OSAM novih pesničkih zbirki od isto toliko autora objavljenih u znamenitoj ediciji "Povelja", koju neguje N. B. "Stefan Prvovenčani", predstavljeno je u sali "Vasko Popa".

ОД ЕПА ДО РОКЕНРОЛА: Представљено осам песничких збирки у издању Н. Б. Стефан Првовенчани

Novosti

Urednici ove edicije su Živorad Nedeljković i Dejan Aleksić, koji je istakao da je do sada u biblioteci "Poezija, danas" objavljeno 198 naslova i to veoma različitih poetičkih usmerenja.

Milan Jovanović, naš pesnik mlađe generacije, objavio je dve zbirke pesama "Kamenje iz džepova" 2011. godine i drugu zbirku "Mombasa i drugi krajevi" 2023. godine. Dok njegova prva knjiga prikazuje određenu pesničku percepciju, druga knjiga nam šalje poruku da možemo samo usmerenom snagom duha izaći iz svake nedaće.

Jovanović je potvrdio zapažanja kritičara da je vrlo otvoren za eksperimentisanje u jeziku, dok stihovi njegovih pesama imaju kamen kao motiv kroz koji možemo tumačiti stvarnost. Napominjući da njegova nova zbirka predstavlja neku vrstu nastavka knjige "Krhotine" iz 1993. Milenković, koji je poznat kao glumac i u čijoj je poeziji naglašen dekor, ističe:

- Svaki pokušaj da se situira u prostoru je pokušaj da se kaže nešto neizrecivo, nada da se mali smisao nazre.

Kruševački pesnik Vučićević je rekao da njegove pesme nastaju spontano, sagledavanjem unutrašnjih slika.

- Još od prve knjige iz 1998. pa do najnovije, inspiraciju sam nalazio na raznim stranama, od epova pa sve do rokenrola - istakao je Đorđe Kuburić, pesnik rodom iz Subotice.

Poznat i kao veoma cenjen kritičar i esejista Laković je, na pitanje kako pesma oblikuje pesnika, odgovorio:

- Čovek uđe u pesmu kako on hoće, ali iz nje izlazi kako pesma hoće. Pesma ne dozvoljava da se napiše nešto što ona ne želi.

Može se reći da poezija zastupa interese pojedinca u muci i paklu istorije, dodao je Dedović, dok je Petrović istakao da se pesma uvek uvek javlja kao posebno svedočanstvo. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!