POČETAK FESTIVALA UZ "PUT": U Somboru organizovan Filmski festival pod sloganom "Za one koji dolaze"

J. L.

12. 07. 2023. u 07:25

Debitantski film Nine Ognjanović "Ovuda će proći put", izabran je da u Atrijumu Gradske kuće u Somboru sinoć podigne zavesu petog Somborskog filmskog festivala.

ПОЧЕТАК ФЕСТИВАЛА УЗ  ПУТ: У Сомбору организован Филмски фестивал под слоганом За оне који долазе

foto: KC Laza Kostić Sombor

Pod sloganom "Za one koji dolaze", ova mlada ali veoma entuzijastična filmska smotra u organizaciji Kulturnog centra "Laza Kostić", do 14. jula doneće jedanaest ostvarenja u Glavnom programu, Selekciji filmova mladih autora, Panorami mađarskog filma i pratećem programu u okviru koga je i selekcija "Kad bi Sombor bio Holivud".

Priznanje "Specijalni Ernest" za doprinos dobrim filmovima posthumno je dodeljeno reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću. Nagradu će u Purišino ime primiti njegova ćerka Lidija Andrić tokom svečanog zatvaranja festivala, 14. jula, dok je njegov poslednji film "Usta puna zemlje", koji je završio neposredno pred smrt, bio zakazan za sinošnji program u okviru sekcije "Kad bi Sombor bio Holivud".

U okviru Glavnog programa, publika Somborskog filmskog festivala imaće priliku da pogleda i ostvarenja "Dobro došao kući, brate" Petera Butke, "Kajmak" Milča Mančevskog, "Praznik rada" Pjera Žalice i "Falsifikator" Megi Peren.

- Nit koja spaja filmove je poigravanje sa predrasudama, bilo da su nacionalne, političke, seksualne, ili je pak po sredi samo potreba da se one prevaziđu - izjavio je Dejan Dabić, selektor Somborskog filmskog festivala.

U okviru Selekcije mladih autora sa značajnih regionalnih i međunarodnih festivala u Sombor su stigli "Usekovanje" Siniše Cvetića, "Da li ste videli ovu ženu" Dušana Zorića i Matije Gluščevića i slovenački "Jahači" u režiji Dominika Menceja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave