MINISTARKA GOJKOVIĆ OBIŠLA "STARO SAJMIŠTE": Obnavljanje kulutre sećanja

M.A.K.

06. 04. 2023. u 16:59

POVODOM prve godišnjice postojanja i rada Memorijalnog centra  "Staro sajmište", potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković obišla je radove na obnovi Centralne kule nekadašnjeg zloglasnog logora.

МИНИСТАРКА ГОЈКОВИЋ ОБИШЛА СТАРО САЈМИШТЕ: Обнављање кулутре сећања

Foto MKI

Ona je podsetila i da je više od sedam i po decenija ovo mučilište i gubilište, stratište Jevreja, Srba i Roma, bilo prepušteno zaboravu i zanemarivanju. Njegova obnova sada, naglasila je Gojkovićeva, je znak da je Srbija posvećena negovanju kulture sećanja:

-Zahvaljujući odlučnoj inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića učinjen je istorijski iskorak da se donošenjem Zakona o Memorijalnom centru i osnivanjem ustanove kulture, Staro Sajmište učvrsti u naše kolektivno sećanje i time oda dužno poštovanje svim žrtvama.
Obnova Centralne kule započeta je krajem jula 2022, a prva faza obuhvata arhitektonsko-građevinske radove, u vrednosti od 186 miliona dinara, i završena je, u skladu sa planiranim rokovima, krajem prošle godine. U subotu će biti započeto i vraćanje tornja na Centralnoj kuli, koji je zbog radova bio demontiran u avgustu.
Druga faza podrazumeva kompletnu obnovu objekta, za šta je predviđeno 306 miliona dinara, sa rokom završetka do kraja 2023. U isto vreme odvijaće se se adaptacija upravne zgrade, u vrednosti od 30 miliona dinara. Kad bude završena rekonstrukcija, predviđeno je uređenje enterijera Centralne kule i izrada stalne postavke kao i početak radova na rekonstrukciji Italijanskog paviljona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)