MENJA SE SVET, PA MORA I FEST: Miloš Đukelić o upravo završenom festivalu i novom industri programu

A. Popadić

15. 03. 2023. u 11:16

PO broju prodatih karata ovogodišnji Fest je bio nešto uspešniji od prethodnog: dvorane su stalno bile pune, čak i projekcije u ranim popodnevnim časovima. Napokon je delovalo da postoji neko unutrašnje biće festivala, da nije malo više od bioskopa, već mnogo više.

МЕЊА СЕ СВЕТ, ПА МОРА И ФЕСТ: Милош Ђукелић о управо завршеном фестивалу и новом индустри програму

Foto D. Milenković

Ovako, za "Večernje novosti", govori producent i reditelj Miloš Đukelić, član Odbora Festa i programski direktor Industri programa Fest pro, sumirajući njegovo 51. izdanje.

- Ima nečeg magičnog kada se ljudi okupe u tolikom broju i zajedno doživljavaju umetnost. To je neka vrsta rituala, postaješ deo kulturnog miljea grada, srećeš ljude sa kojima deliš slična interesovanja.

Sa ekspanzijom striming servisa i raznih platformi, posebno posle pandemije, sve teže je privući publiku da dođe u bioskop.

- Kao i svi festivali i mi se susrećemo sa brojnim izazovima. Ali, svet se menja, pa i festival mora da se prilagođava tome. Otuda i promovisanje serijskog programa na Festu, kao i Fest pro koji smo uveli ove godine, da to ne bude samo odlazak u bioskop već i mesto susreta filmskih profesionalaca... Nije slučajno što gotovo svi festivali u svetu imaju i taj "industri" deo odnosno market - objašnjava Đukelić i dodaje da zahvalnost duguje ostalim članovima Odbora i Gradu koji su prepoznali značaj i finansirali Fest pro.

Govoreći o mestu koje Srbija zauzima na filmskoj mapi sveta, Đukelić kaže da nismo više velika kinematografija kao nekada jugoslovenska, ali smo i dalje zanimljivi i stalno prisutni.

- Srbija je zabeležila veliki skok poslednjih godina uvođenjem podsticaja. Jedni smo od retkih koji ih daju i za reklame. Državne subvencije su od ogromne koristi što se vidi i po broju produkcija koje se rade i po veličini investicija koje dolaze u zemlju. Prave se novi studiji, ceo sektor je oživeo. Sada je veći problem nedostatak kadra, jer su svi zauzeti, nego količina poslova. Vidi se napredak i u produkciji domaćih proizvoda, jer naši filmovi i serije izgledaju bolje. Upravo na ovakvim susretima i razmenama mišljenja, kao što je to bilo na Fest pro, dobijamo šansu da i dalje idemo u korak sa svetom, da pratimo trendove. Verujem da smo i sada na visokom nivou, ali taj kontinuitet mora da se neguje - zaključuje Đukelić.

HARTOV MASTER-KLAS

U OKVIRU Industri programa prošlo je mnogo zanimljivih gostiju koju su govorili o svojim filmskim iskustvima, držali master-klasove...

Foto Fest

 

- Interesovanje je bilo veliko. Među publikom je bilo studenata sa fakulteta umetnosti, profesionalaca, ali i šire zainteresovane publike. Sala je neprestano bila puna, a imali smo i striming u obližnjem klubu. Fest Pro je imao oko stotinak gostiju. Poznati američki scenarista Džejms Hart tri dana je držao master klasove, bili su glumci iz popularne izraelske serije "Fauda" koja se emituje na "Netfliksu", kao i dosta uticajnih ljudi, autora i producenata iz Rusije, Nemačke, Francuske, desetak direktora filmskih fondova iz regiona...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?