IZLOŽBA O SRPSKOJ SREDNJOVEKOVNOJ MEDICINI: U Prirodnjačkom muzeju rukopis dokumenta "Hilandarski medicinski kodeks"

V.V.S.

23. 01. 2023. u 21:13

U GALERIJI Prirodnjačkog muzeja u četvrtak, 26.januara, otvara se izložba "Hilandarski medicinski kodeks i srpska srednjovekovna medicina".

ИЗЛОЖБА О СРПСКОЈ СРЕДЊОВЕКОВНОЈ МЕДИЦИНИ: У Природњачком музеју рукопис документа Хиландарски медицински кодекс

foto:A.Marković

Autori izložbe su Aleksandra Savić, muzejski savetnik Prirodnjačkog muzeja i dr Snežana Jarić, naučni savetnik, Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković". Namera autora je da se javnosti predstave medicinska znanja i praksa lečenja ljudi prirodnim lekovitim sredstvima, koja su bila dostupna u srednjem veku u Srbiji.

Jedan od najpoznatijih i najznačajnijih dokumenata srpske srednjovekovne medicine predstavlja rukopis "Hilandarski medicinski kodeks" (15 - 16. vek), jedinstveni zbornik sačuvanih medicinskih i farmakoloških spisa srednjovekovne prakse Salerno-Monpelje škole, koji se može smatrati prvom srpskom i prvom slovenskom farmakopejom. Otkriven je 1952. godine u riznici manastira Hilandar na Svetoj Gori, a u tamošnjoj arhivskoj građi zaveden je pod brojem 517. Njegovo otkriće predstavlja jedno od najznačajnijih koraka u istraživanju istorije medicine srednjeg veka u Srbiji i Evropi. Najznačajniji deo rukopisa je Farmakološki spis, koji sadrži opise prostih i složenih lekova biljnog, životinjskog i mineralnog porekla, kao i načine njihove pripreme, primene i dozu. Kodeks predstavlja i prvo pisano delo koje sadrži botaničku terminologiju, pa se može smatrati pretečom srpske botanike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)