MEŠTROVIĆEVA DELA JOŠ JEDNOM U PRAGU: Sedam skulptura iz Narodnog muzeja Srbije na izložbi u galeriji glavnog grada Češke

M. KRALj

30. 11. 2022. u 11:37

NEKE od najvažnijih izložbi tokom karijere, veliki jugoslovenski vajar Ivan Meštrović (1883-1962) održao je u Pragu: 1903. godine, još dok je studirao na bečkoj Akademiji likovnih umetnosti, učestvovao je tu na svojoj prvoj međunarodnoj grupnoj postavci, 1909. izlagao je sa članovima udruženja "Mane", a 1933. održana je velika retrospektiva, povodom njegovog 50. rođendana i pod pokroviteljstvom tadašnjeg čehoslovačkog predsednika Tomaša G. Masarika!

МЕШТРОВИЋЕВА ДЕЛА ЈОШ ЈЕДНОМ У ПРАГУ: Седам скулптура из Народног музеја Србије на изложби у галерији главног града Чешке

Foto Narodni muzej

U ovaj grad se vratio prošle srede, kada je u Galeriji grada Praga, otvorena izložba "Ivan Meštrović - vajar i građanin sveta", čije su je autorke, Sandra Baborovska i Barbara Vujanović bazirale upravo na raznorodnim relacijama koje je imao sa Češkom. Narodni muzej Srbije je podržao realizaciju ove inovativne postavke, ustupajući sedam Meštrovićevih skulptura iz svoje zbirke, čime su, kako ističu u našoj instituciji, omogućili češkoj publici da stekne delimični uvid u dela koje baštini naša nacionalna institucija.

Reč je o skulpturama, kako objašnjava, za "Novosti", Lidija Ham Milovanović, kustos vajarske zbirke, koje uglavnom pripadaju njegovom čuvenom Vidovdanskom hramu, među pozajmljenih sedam našle su se: "Rob" (u bronzi), "Mala sfinga" (u bronzi), portret Ruže Meštrović (poznat i kao "Moja žena"), "Mala udovica" (u bronzi), "Drveni figurativni postament" (sa motivom dečaka), "Slepi guslar" i bista ledi Kjunard. One se nalaze u različitim segmentima postavke, odnosno u delovima posvećenim Meštrovićevim izložbama u Rimu, Beču i Londonu.

- U Rimu je izlagao na Svetskoj izložbi, u paviljonu Srbije, i predstavio delove Vidovdanskog hrama, u Beču je učestvovao na izložbi secesije, na kojoj je bio izložen postament sa motivom dečaka, dok se na samostalnoj izložbi u Londonu 1915. nalazila bista ledi Kjunard, ali i skulpture za Vidovdanski hram - priča sagovornica, ističući izuzetno originalan dizajn praške postavke, koju je uradio vajar Dominik Lang, postavljajući Meštrovićeve radove u prostor koji asocira na skladište, ili muzejski depo. Kustoskinja ističe i da je, pored ove pozajmice kojom je predstavljen deo opusa ovog vajara vezan za Srbiju, za naš muzej značajna i saradnja uspostavljena sa kolegama u Češkoj i Hrvatskoj, koja će biti nastavljena.

Foto Narodni muzej

Inače, posle bogate karijere u Evropi pre Drugog svetskog rata, Meštrović se posle 1945. preselio u SAD, gde je nastavio da radi kao profesor i intenzivno stvara i to u Njujorku, Bafalu, Detroitu, Ročesteru, Čikagu, Sent Luisu, Bostonu i Klivlendu. Umro je u svojoj 79. godini u gradu Saut Bend, u državi Indijani, a njegovi posmrtni ostaci prebačeni su u selo Otavice, kod Drniša, u kome je odrastao.

KAO MAPA EVROPE

POSTAVKA je koncipirana kao karta Evrope u okviru koje je Meštrović izlagao i stvarao, a na kojoj su uz Prag i Beč, Pariz, Kan, London, Ženeva, Bern, Rim, Venecija, Zagreb, Beograd, Split, Cavtat, Dubrovnik, Knin, Bukurešt, Krakov, Varšava. Izložba istražuje njegovu ulogu u centralnoevropskoj skulpturi 20. veka, čine je i dela čeških umetnika iz zbirke Galerije grada Praga i drugih institucija, ali i tada najuticajnijeg vajara na svetu Augusta Rodena, specijalno pozajmljena za ovu priliku iz njegovog muzeja u Parizu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

„PINOKIO“ PODIŽE ZAVESU: Teatri iz Srbije i Bugarske na zaječarskom festivalu