ANDRIĆ BI BIO ZAHVALAN: Tribina o izazovima kritičkog izdanja dela našeg nobelovca

A. P.

26. 10. 2022. u 07:45

POVODOM velikog jubileja, 130 godina od rođenja Ive Andrića, i na 65. Sajmu knjiga jedna od tribina bila je posvećena liku i delu našeg jedinog nobelovca.

АНДРИЋ БИ БИО ЗАХВАЛАН: Трибина о изазовима критичког издања дела нашег нобеловца

Zorica Nestorović, Miro Vuksanović i Maja Radonić, Foto Z. Jovanović

Posetioci su mogli čuti koliki je za Zadužbinu Ivo Andrić priređivački izazov bilo pripremanje Kritičkog izdanja dela Ive Andrića, kome su ona namenjena i po čemu su značajna.

- Onaj koji bi bio najzahvalniji za izradu ovog kritičkog izdanja jeste sam Andrić. Zato što je krajnji rezultat tog rada da se dođe do osnovnog teksta onako kako ga je pisac napisao i da se uklone sve greške koje su se pojavljivale u brojnim izdanjima. Na ovaj način dolazi se, uslovno rečeno, do kanonskog teksta. Zato je ovih 17 knjiga koje imate pred sobom, a koje su izašle od 2017. do danas, veliki podvig - poručio je juče akademik i predsednik UO Andrićeve zadužbine Miro Vuksanović.

Profesorka Zorica Nestorović, rukovodilac ovog projekta, najavila je da su u štampi još dve knjige - Kritička izdanja svih Andrićevih eseja - a potom dodala da je "veliki izazov bio sklapanje piščevog književnog mozaika".

- Sam Andrić nam je bio najveći pomoćnik, jer je on mera odgovornosti i zrelosti naše kulture. On je sa takvom odgovornošću postupao prema svom talentu, a to je velika stvar.

U tom kontekstu, on je čuvao građu, a mi smo, zahvaljujući toj građi, u Kritičkom izdanju uspeli da rekonstruišemo i da dođemo do onog oblika za koji se nedvosmisleno može utvrditi da je izraz njegove volje - zaključila je Nestorovićeva.

Govoreći o značaju Andrićevog dela današnjem čitaocu, upravnica Zadužbine Ive Andrića dr Maja Radonić, navela je:

- Na ovom mestu želim da naglasim važnost knjige i književnosti, jer ma koliko nam se činilo da moderno virtuelno doba nije sklono knjizi i čitanju, Beogradski sajam knjiga nam 65. put dokazuje da će knjiga uvek biti važna i čitana. Knjige u kojima su dela Ive Andrića su godinama među prvima po prisutnosti i prodaji na Sajmu knjiga, a sudeći po zahtevima za autorizacije Andrićevih dela koja stižu u njegovu Zadužbinu, tako ostaje do daljnjeg.

BONUS VIDEO

KNEZ MILOŠ JE ODAVDE OBJAVIO SLOBODU: U porti Saborne crkve čulo se vekovima zabranjeno zvono

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)