NOVI SJAJ JUBILARNOG SAJMA: Povratak napisanih

Marina Mirković

23. 10. 2022. u 08:55

NAJREPREZENTATIVNIJA i najposećenija književna smotra u ovom delu Evrope, Međunarodni beogradski sajam knjiga, posle pauze režirane pandemijskim ograničenjima vraća se u punom sjaju, i pod upečatljivim sloganom "Povratak napisanih" - koji podseća na univerzalnu vrednost literature i značaj književnog stvaralaštva u godinama velikih iskušenja, previranja i izazova sa kojima se čovečanstvo suočava.

НОВИ СЈАЈ ЈУБИЛАРНОГ САЈМА: Повратак написаних

Ovogodišnji slogan "Povratak napisanih", Foto P. Milošević

Jubilarno, šezdeset peto izdanje dugo očekivane, omiljene manifestacije za sve ovdašnje knjigoljupce, odvija se u tradicionalnom terminu, poslednje oktobarske nedelje, od danas do 30. ovog meseca.

Premda su vrata sajamskih hala otvorena za sve posetioce još jutros u 10 časova, zvanična ceremonija otvaranja biće upriličena večeras u 18 časova u Hali 2 Beogradskog sajma.

Tada će manifestaciju svečano otvoriti naš slavni dramski pisac i akademik SANU Dušan Kovačević, predsednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga. U ime zemlje počasnog gosta, a to je ove godine Rumunija, učesnike, organizatore i posetioce Sajma će pozdraviti Mirča Dinesku (1950), pesnik, pisac, novinar i biznismen.

Na površini od preko 30.000 kvadratnih metara, uz učešće više od 400 direktnih izlagača i isto toliko suizlagača i zastupljenih firmi iz Srbije i inostranstva, tokom osam sajamskih dana poštovaoci književnosti moći će na jednom mestu da sagledaju celokupnu ovogodišnju izdavačku produkciju i da, po najpovoljnijim cenama, obogate svoje biblioteke.

Foto P. Milošević

Program ovogodišnjeg Sajma knjiga koncipiran je u sedam celina koje su posvećene savremenoj književnosti i izdavaštvu, aktuelnoj teorijskoj i kritičarskoj misli u oblasti duhovnih disciplina, uređivanju i opremi knjiga, kao i odnosu savremenih medija prema knjizi. Važni književni i kulturni jubileji, a uz njih i kapitalna izdanja, biće povod za dijalog sa tradicijom i za vrednovanje stvaralaštva koje se na tu tradiciju nastavlja. U programu učestvuju pisci različitih generacija i poetika, a učesnici tribina su i urednici, izdavači, teoretičari, kritičari, novinari...

Programski ciklus "Pišem, dakle postojim" predstaviće domaće i strane pisce, a u celini "Dijalozi" odabrani, intrigantno "upareni" književnici će imati mogućnost da razmene mišljenja o književnosti i o umetnosti uopšte. "Vreme pamćenja" je ciklus posvećen važnim jubilejima u našoj i svetskoj kulturi, i povod za tribine o priređivanju kritičkih izdanja dela naših najboljih pisaca, o tradiciji izdavaštva i bibliotekarstva, o statusu dramskog teksta, pesničkom nasleđu HH veka, o odnosu istorijskog i socijalnog u savremenom romanu...

"Misliti o knjizi" je ciklus posvećen gorućim temama na književnoj i izdavačkoj sceni; celina "Knjiga će spasiti svet" sadrži i programe organizovane u saradnji sa udruženjima izdavača; "O umetnosti i kulturi" je ciklus posvećen kapitalnim izdanjima, dok će onaj nazvan "Poštovana deco" predstaviti pisce za najmlađe i pokušati da odgovori na pitanja specifična za dečju književnost.

U sajamskim halama posetioce očekuju i izložbe posvećene Vasku Popi, Borislavu Pekiću i Žozeu Saramagu.

Školski dan tradicionalno će biti upriličen na sajamski četvrtak, 27. oktobra, kada će sajamske hale kao i svake godine ispuniti graja, smeh i znatiželjne okice najmlađih, budućih velikih čitalaca, koje će njihovi učitelji, nastavnici i profesori organizovano dovesti iz svih krajeva Srbije. Izdavači za Školski dan pripremaju posebne programe namenjene mlađim i starijim školarcima, ali i njihovim učiteljima i predavačima, koji će svakako posetiti i prateći Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava koji se održava istovremeno sa Sajmom knjiga.

Tradicionalno će, i ove godine, biti dodeljene i sajamske nagrade, za koje konkurišu svi izlagači, i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u različitim kategorijama.

Cena pojedinačnih ulaznica na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće 300 dinara, kolektivne ulaznice staju 200 dinara, dok je cena parkinga 150 dinara po započetom satu.

"SVEŽA" IZDANjA NAŠE KOMPANIJE

TRADICIONALNO, na Sajmu učestvuje i Kompanija "Novosti", a uz mnogobrojna "stara" izdanja, čitaoci će imati priliku da svoje biblioteke obogate i sa dve "sveže" objavljene knjige: "A vi tako volite Dostojevskog" autora Želidraga Nikčevića i "Dosije Ukrajina" Milanka Šeklera. Na štandu "Novosti" autori pojedinih izdanja potpisivaće svoje knjige.

GOSTI BESON, TUNČ, DOZINI...

RUMUNIJA kao počasni gost Sajma, kroz bogate programe predstaviće brojne istaknute autore iz svoje zemlje, prevodioce, izdavače, distributere, kao i sve one koji su na različite načine povezani sa knjigom. Na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (Republika Srpska), Italije, Mađarske, Nemačke, Belorusije, Rusije, Kine, Irana, Švajcarske, Maroka, Egipta, Indije i Poljske.

Gosti Programa iz inostranstva biće Ajfer Tunč (Turska), Patrik Beson (Francuska), Đovani Dozini (Italija) i Đorđe Matić (Hrvatska).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)